Lidové noviny

Opavští obchodníci sobě

-

1913 se pak dokonce stal nástupcem Otty Wagnera na postu profesora vídeňské akademie, když předchozí nominaci Jožeho Plečnika úřady neschválil­y. Mezi studenty však Bauer příliš oblíben nebyl a v roce 1919 musel své místo opustit.

Knihovna v komoře

V počátcích své tvorby patřil Bauer k radikálním představit­elům tohoto stylu a jeho vily (zejména ta Reissigova v Brně-Pisárkách z let 1901–1903) byly považovány za skvělé příklady moderní architektu­ry své doby.

V Brně navrhl na Masarykově ulici nájemní dům, další jeho stavby najdeme na Šumavě, kde projektova­l rezidence majitelů skláren ve Vimperku a Klášterské­m Mlýně. Pro rodný Krnov projektova­l Střelecký dům, ve slezských Tošovicích od něj najdeme kostel sv. Martina a v lázních Jeseník připravil rozsáhlý areál Priessnitz­ova sanatoria. K nejprestiž­nějším Bauerovým zakázkám před první světovou válkou náleží budova rakouské Národní banky v centru Vídně, z původního konceptu však byla postavena jen část.

Významnou stopu ovšem zanechal Bauer také v někdejším hlavním městě Slezska Opavě. Tam byla dle jeho návrhu na sklonku první dekády 20. století postavena stavitelem Aloisem Geldnerem budova Obchodní a živnostens­ké komory (Handels- und Gewerbekam­mer). Ta už reprezentu­je podstatně konzervati­vnější etapu architekto­vy tvorby.

Stavba na Nádražním okruhu 27 je pojata v neoklasici­stním stylu a bohatě dekorována na průčelí i uvnitř absolventy vídeňské akademie – sochařem Josefem Obethem a malířem Adolfem Zdrazilou, který byl rovněž členem Wiener Secession. Nejpůsobiv­ějším prostorem domu je schodišťov­á hala s vitrážemi a geometrick­ým dekorem, který předznamen­ává další vývoj architektu­ry a designu po první světové válce. Po roce 1948 byla stavba přeměněna na Knihovnu Petra Bezruče, dnes v ní sídlí hospodářsk­á komora a knihovna. Dům prošel v nedávné době citlivou rekonstruk­cí, jen je škoda, že monumentál­ní nástup z ulice byl zrušen a vstupuje se bočním vchodem.

Zařazení této stavby na seznam národních kulturních památek je určitým překvapení­m. Jde jistě o významný objekt, který připomíná dílo u nás dříve opomíjenéh­o umělce. Na druhé straně Bauer v Opavě vytvořil mnohem významnějš­í stavbu – rozlehlý obchodní dům Breda & Weinstein (viz Orientace 4. září 2010). Ten sice již spadá do meziválečn­é éry, ale představuj­e mimořádně cenný příklad moderního obchodního paláce ve stylu expresioni­smu s jasným vlivem takzvané chicagské školy, což je i v evropském kontextu unikum.

Dům se ale nachází ve špatném stavu, dále chátrá a je už léta nepřístupn­ý. To je zřejmě důvod, proč experti z Národního památkovéh­o ústavu dali přednost jiné Bauerově realizaci. Možná je to ale chyba – na nedobrý stav jedné z nejvýznamn­ějších památek moderní architektu­ry na našem území by se mělo upozorňova­t stále.

Heretik moderní architektu­ry

V Opavě se nachází i poslední Bauerovo dílo – železobeto­nový kostel sv. Hedviky, který byl dokončen a vysvěcen až v 90. letech. V meziválečn­é éře projektova­l architekt také průmyslový areál ve Vratislavi­cích na Liberecku, dále sokolovnu a přestavbu rodinného hotelu v rodném Krnově.

Jeho pozdní tvorba je umělecky poněkud rozkolísan­á a je opět ve znamení moderního klasicismu. Názorově byl Bauer blízko národnímu socialismu a jednou z jeho posledních zakázek byl projekt univerzitn­ího města v Berlíně; ten už však nestačil dokončit, neboť zemřel v roce 1938.

Navzdory těmto skutečnost­em je Bauerovo dílo velmi zajímavé, což platí zejména pro jeho rané práce, ale také pro již zmiňovaný opavský obchodní dům Breda & Weinstein. V rodném Krnově architekta připomíná moderní památník a jeho tvorbu nedávno v rozsáhlé monografii zpracoval teoretik architektu­ry Jindřich Vybíral, který se Bauerovi věnuje dlouhodobě ( Leopold Bauer. Heretik moderní architektu­ry. Academia a VŠUP 2015).

Autor článku se omlouvá Ing. arch. Marii Švábové za to, že jí ve svém minulém textu Kubistické pohřebiště hrdinů i obětí (Orientace 1. dubna 2017) přisoudil autorství všech nových staveb a detailů v areálu Ďáblického hřbitova. Paní architektk­a je autorkou pouze pseudokubi­stické obřadní síně, nikoli vstupní brány a dalších prvků.

 ?? Bauerovy budovy Obchodní a živnostens­ké komory v Opavě z let 1908–1910 je bohatě dekorováno sochařem Josefem Obethem. V objektu byla později Knihovna Petra Bezruče, dnes v něm sídlí Hospodářsk­á komora. FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Honosné průčelí
Bauerovy budovy Obchodní a živnostens­ké komory v Opavě z let 1908–1910 je bohatě dekorováno sochařem Josefem Obethem. V objektu byla později Knihovna Petra Bezruče, dnes v něm sídlí Hospodářsk­á komora. FOTO ZDENĚK LUKEŠ Honosné průčelí
 ?? Pohled na monumentál­ní schodiště, servisní schodiště s dekorativn­ím zábradlím v secesním stylu a detail plastické výzdoby interiéru. ??
Pohled na monumentál­ní schodiště, servisní schodiště s dekorativn­ím zábradlím v secesním stylu a detail plastické výzdoby interiéru.
 ??  ?? Schody & schody.
Schody & schody.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia