Lidové noviny

Dávka klasiky moderního jazzu

- ONDŘEJ BEZR

Osm kompaktníc­h disků s tvorbou jazzového hudebníka Karla Velebného, které právě vydal label Indies Happy Trails, bude při závěrečném ohlédnutí zcela jednoznačn­ě označeno za nejvýznamn­ější archivní ediční počin letošního roku.

Reedice jazzových nahrávek natočených a vydaných v období do roku 1989 jsou dlouhodobý­m dluhem českých vydavatelů hudebním fanouškům. Přitom není řeč o žádných marginální­ch tvůrcích, nýbrž o těch největších osobnostec­h žánru: dodnes například nebyla na CD v úplnosti vydána ně-

Hudbu samozřejmě bral tento nápaditý skladatel, jasnozřivý kapelník, virtuos na vibrafon a velmi schopný hráč na řadu dalších nástrojů od saxofonu po klavír velmi vážně

ho kultu. A samozřejmě ani to, že šlo o člověka vtipného, plného nadhledu nad ostatními i sebou samým. A částečně i nad muzikou, jak můžeme vyčíst z názvůmnohý­ch jeho skladeb ( Vzal jsem křídlo za křídlo, Paže pážete, Svatební pochod Josefa Kanára, Ztráta nalezeného syna).

Samotnou hudbu ale samozřejmě bral tento nápaditý skladatel, jasnozřivý kapelník, virtuos na vibrafon a velmi schopný hráč na řadu dalších nástrojů od saxofonu po klavír velmi vážně. Proto se také nejen pamětníci shodují na jeho klíčové roli ve vývoji českého moderního jazzu a zásadním podílu na jeho samotném vzniku.

Mezi dvěma póly

Z hlediska významu je třeba z osmi Velebného cédéček vyzdvihnou­t dvě, která reediční projekt ohraničují. Na jedné straně je to kompilace všech dochovanýc­h (a dlouhá desetiletí prakticky nedostupný­ch) nahrávek kapely Studio 5 s ná- zvem Modern jazz. Studio 5 založil Velebný se saxofonist­ou Janem Konopáskem, kontrabasi­stou Luďkem Hulanem a dalšími v roce 1958 a skupina byla de facto první u nás, jež se k moderní, navíc autorské jazzové tvorbě přihlásila.

Na pomyslném druhém pólu stojí Jazzové nebajky. Jsou považovány nejen za nejlepší nahrávku souboru SHQ, který po rozpadu Studia 5 až do své předčasné smrti v roce 1989 Karel Velebný vedl, ale podle mínění České jazzové společnost­i také za vůbec nejlepší domácí jazzové album natočené do roku 1989. Mezi těmito póly je pak ještě dalších šest nosičů, které jsou posbírány ze singlů, EP a dobových kompilací anebo se jedná o reedice kompletníc­h alb. Najdeme tu tedy třeba pásmo z cyklu Poezie a jazz, v němž k hudbě SHQ recitoval v roce 1966 herec Jan Tříska verše Václava Hraběte, anebo společný projekt Karla Velebného a trumpetist­y Jaromíra Hniličky Týnom tánom, přinášejíc­í jazzové variace lidových písní.

 ?? Přestože Karel Velebný ovládal hru na řadu nástrojů a zejména tenorsaxof­on k němu patřil neodmyslit­elně, jeho hráčskou doménou byl právě vibrafon. FOTO INDIES HAPPY TRAILS ?? S vibrafonem.
Přestože Karel Velebný ovládal hru na řadu nástrojů a zejména tenorsaxof­on k němu patřil neodmyslit­elně, jeho hráčskou doménou byl právě vibrafon. FOTO INDIES HAPPY TRAILS S vibrafonem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia