Lidové noviny

Kočičky: ratolesti z jívy vítají krále

-

Už v 5. století vypráví poutnice Egerie o křesťanech z Jeruzaléma, kteří se poslední neděli před Velikonoce­mi scházejí k bohoslužbě na Olivové hoře a pak odtud vyrážejí do ulic města s olistěnými ratolestmi v rukou. V Evropě jsou průvody s ratolestmi známé od 8. století. Pokud tedy v tento den potkáte na ulici rodiny – a především děti – s větvičkami z jívy, vrby nebo zlatice a ve svátečním oblečení, je zřejmé, že pospíchají do kostela.

Obřady budou zítra o něco delší. Obnovuje se totiž tradice, od níž se u nás v době proticírke­vních nálad za komunismu upustilo: začít slavnost Květné neděle venku před kostelem. Tam kněz větvičky posvětí a celému shromážděn­í požehná a přečte úryvek z evangelia, jak Ježíš přijel do Jeruzaléma oslavit židovské Velikonoce a lidé ho vítalimává­ním ratolestí jako budoucího krále. Pak lidé průvodem vyrazí do kostela, nejspíš i za zpěvu velikonočn­í písně.

Pomoci duším z podsvětí

V minulých staletích bylo zvykem ztvárňovat při mši biblická čtení více či méně názorně. Proto se také někdy před žehnáním ratolestí rozdělili chrámoví zpěváci na dvě skupiny. Jedna vyšla s knězem před kostel, kde probíhal vlastní obřad, druhá zůstala v kostele za zamčenými vstupními dveřmi a přes ně první skupině odpovídala. Představov­ala tak duše uvězněné v podsvětí, které až Ježíšova smrt a zmrtvýchvs­tání osvobodily a umožnily jim dostat se do nebe. Po čtení kněz na zamčené dveře třikrát zaklepal a pak je odemkl a celý průvod se zpěvem vstoupil do kostela.

Červená jako barva krve

V kostele pak bohoslužba probíhá jako obvykle, jen čtení z evangelia je o něco delší: předčítá se totiž celý příběh Ježíšova umučení a smrti. Ještě jednou se bude opakovat za několik dní, na tzv. Velký pátek. Kněz již také odložil fialovou barvu, do které se oblékal po celých čtyřicet dní postní doby, a má dnes červený ornát. Červená symbolizuj­e krev, a tak ladí s vyprávěním o Ježíšově ukřižování. Červenou barvu na Květnou neděli oblékají také anglikánšt­í kněží, například v ruském pravoslaví je ale pro tento den závazná barva zelená.

pašije

Vyprávění o utrpení a smrti Ježíše Krista. Pašijemi se rozumí buď sám příběh, jak jej vypráví některé z biblických evangelií, nebo jeho divadelní podoba, dříve často zhudebňova­ná. I zde zůstává důležitou postavou vypravěč – evangelist­a.

evangelium

Text zachycujíc­í život, smrt a zmrtvýchvs­tání Ježíše. Nový zákon obsahuje čtyři evangelia: Markovo, Matoušovo, Lukášovo a Janovo.

 ?? Při obcházení kostela s posvěceným­i kočičkami FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Malí ministrant­i
Při obcházení kostela s posvěceným­i kočičkami FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Malí ministrant­i

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia