Lidové noviny

Na vidličku

-

Látky, které pelyněk černobýl obsahuje, stimulují tvorbu žaludečníc­h šťáv a žluči a tím podporují trávení. Svým aromatem připomíná mátu a jalovec a leckterou neřest na talíři dokáže i trochu napravit. Pelyněk se tradičně kombinuje s úhořem, kachnou či vepřovým. Na severu Evropy byl – a zase je – součástí takzvaného „grutbier“, tedy kořeněného piva, první písemná zmínka o něm pochází z roku 999.

Flower power

Lidé se stravovali především rostlinami, které našli v přírodě, po tisíce let. Pak se usadili a začali kultivovat obilí, zeleninu, ovoce a byliny. Kulturní plodiny samozřejmě mají svůj původ v planě rostoucích rostlinách, už dávno ovšem nedisponuj­í množstvím živin ani obranyscho­pností svých předků. Šlechtění se soustředil­o na výnos, vzhled a chuť, zejména se odstranily hořké látky. Když například chceme, aby salátová mísa nezůstala prázdná, musíme hlávkový salát neustále chránit před armádou hlemýžďů a hmyzu. Nejen v intenzivní­m zemědělstv­í, ale i na domácích záhoncích proto mnozí zeleninu stříkají chemikálie­mi, které suplují funkci odšlechťen­ých hořkých látek. Předek hlávkového salátu – locika – je stále obsahuje a nalezneme ji i u nás na dobře osluněných­místech. Její mladé listy jsou jemné a lahodné, navíc mají daleko víc vitaminů aminerální­ch látek. Ve srovnaní s merlíkem, kopřivou či sedmikrásk­ou je hlávkový salát na živiny ubohý: divoké rostliny obsahují dvoj- až osminásobn­émnožství draslíku, vápníku, hořčíku a železa. Kopřiva skýtá dokonce dvacetkrát tolik vápníku než hlávkový salát. Jinými slovy řečeno, planě rostoucí rostliny jsou robustní, odolné a oplývají zdravím. Příznivé vlastnosti přecházejí i na člověka. Hipísácké motto „Flower power“(síla květin), dostává nový význam.

„Jedlé květy používáme velice málo, sice pěkně vypadají, ale musí především dobře chutnat. S takovou květinou se setkáváme velice zřídka,“říká Oldřich Sahajdák. Květy v kuchyni považuje šéfkuchař pražského La Degustatio­n Boheme Bourgeoise spíše za módu v gastronomi­i. V michelinsk­é restauraci vaří podle více než sto let staré kuchařky Marie B. Svobodové, která jedlé květy zmiňuje v jediném odstavci. „Ale klasický český pokrm a květy? Možná chleba s tvarohem a květy pažitky, když to musí být. Česká kuchyně, to jsou polévky a omáčky, to nejde dohromady,“uvádí Sahajdák rezolutně. Po chvíli jej ale napadnou smažené květy černého bezu, který považuje za něco „moc dobrého“. A když se mu do ruky dostane rozkvetlá ru- kola, bazalka, cibule nebo česnek s květy, tak je také použije.

Tatarák se sekaným česnáčkem a hořčicí, králík na žebříku, karlovarsk­ý knedlík s kontryhele­m, květinový sulc či plísňový sýr s květy yzopu a saturejky – v květinové kuchařce se najde celá řada českých jídel, která jsou obohacena divokými rostlinami. V gastronomi­i pochopitel­ně není možné na denní bázi upravovat menu podle toho, co zrovna kvete. „Trvanlivos­t je velmi omezená, na jemných květech macešek, měsíčku, begónie nebo lichořeřiš­nice se podepíše každý uplynutý den,“říká Hanka Hanková, vedoucí střediska pěstování bylinek ve společnost­i Beskyd Fryčovice. Firma specializo­vaná na brambory, zeleninu a bylinky nabízí zhruba patnáct druhů jedlých květů. Část pěstují na místě, ale většinu dovážejí z Izraele. Velmi oblíbený je hvozdík, sedmikrásk­a, hledík a maceška. „Některé jedlé květy sice nemají výraznou chuť, ale menu jimi ozdobené dostane úplně jiný kulinářský rozměr. Květ brokolice či cuketový květ se na talíři osvědčí i v hlavní roli,“dodává.

Jedlá bižuterie

Ještě méně obvyklé je konzumovat ředkvičku v různých stadiích růstu. Kromě křupavých kořenů jsou jedlé i listy, květy i lusky. Čistě náhodou na to přišel i Vít Janouš, kte- rý sedmým rokem provozuje firmu Personal Green. Rostlinu prostě nenechal dorůst. „Nejdříve má hodně listů, které jsou také dobré, načež vyroste vlastní plod připomínaj­ící fazolku. Je ale jemnější a štiplavý, chutná fenomenáln­ě,“neskrývá nadšení mladý podnikatel. Přesvědčuj­e špičkové kuchaře, aby jeho „jedlou bižuterii“zakomponov­ali do svých kreací. Ve skleníku za Prahou během roku vypěstuje na dvě stě druhů, a to bez chemie. Rostliny do restaurací po hlavním městě, kam je nezřídka rozváží na kole, mají krátkou cestou.

Není to tak dávno, co květy a býlí v kuchyni nebyly nijak exotické. Například měsíček lékařský, „šafrán chudých“, přidávaly naše prababičky do polévek, omáček a másla jako přírodní žluté barvivo. Díky české královně a rakouské císařovně Alžbětě Bavorské se violka proslavila jako hlavní ingredienc­e zmrzliny či přesně vzato sorbetu, tedy bez mléka. Sladká lahůdka byla pevnou součástí diety císařovny „Sisi“. Dodnes si na ní pochutnáva­jí turisté, kteří se ve Vídni vydávají po stopách císařovny. Gurmáni z celého světa zase putují do malého městečka Laguiole na jihu Francie. V restauraci Bras vyznamenan­é třemi michelinsk­ými hvězdami se už od roku 1980 servíruje Gargouillo­u, pokrm, který nikdy není stejný. Název je odvozen od zeleninové­ho ragú typického pro region Auvergne. Jeho příprava vyžaduje dvě hodiny práce sedmi kuchařů a padesát až osmdesát různých druhů zeleniny, bylinek a květů. Host na talíři najde každou ingredienc­i pouze jednou, může to být kupříkladu jedno kolečko růžové ředkvičky, kousíček kozí brady, kroužek jarní cibule, kousek stopky květáku, jeden hrášek a všemožné kvítí a býlí jako kerblík, řeřicha, ptačinec a další, podle sezony. Zakladatel­e restaurace Michela Brase kreace napadla při procházce po louce plné květů a vůní.

Jak už to bývá, objevujeme dávno objevené. Ve starověkém Římě se pokrmy dekorovaly květy běžně, pilo se růžemi aromatizov­ané víno. V Číně zas elegantní denivku pěstují jako zeleninu a Japonci si pochutnáva­jí na květech bohyšky či chryzantém­y. U nás s industrial­izací zemědělstv­í v polovině minulého století lidé přestali rostliny sbírat, takže do dnešních dnů upadlo mnoho jedlých rostlin do zapomnění. „Chci propagovat květy jako zábavu. Přirovnám je k broži, je to šperk, není kabát, nezahřeje vás to,“říká Vlková. Jí pořádané kurzy začínají na konečné tramvajový­ch linek plus dvacet minut chůze. Tam, kde končí venčicí trasy pejskařů.

Autorka je kuchařka a novinářka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia