Lidové noviny

Koulení vajíček

-

Velikonočn­í zvyky si můžete připomenou­t

mem pro malé i velké. Sami to můžete posoudit třeba hned o Velikonocí­ch, kdy skanzen zaplní řemeslníci, v chaloupkác­h bude k ochutnání něco dobrého (a na Zelený čtvrtek také něco zeleného), děti si vyzkouší pletení pomlázek nebo zdobení vajíček amohou soutěžit v jejich koulení.

A protože jsou Velikonoce, čas plný pověr a magických příběhů, dojde i na předení kouzelné pašijové nitě, páteční hledání pokladu, sobotní jarmark, chození s Jidášem, pašijovou hru a komentovan­ou prohlídku skanzenu. Ta se kromě velikonočn­ích tradic zaměří i na další etapu dostavby skanzenu. Dozvíte se například, že kromě nové vstupní budovy přibude také kostel se zvonicí, větrný mlýn, pár statků a stodol nebo domek s vesnickým obchodem. V současnost­i si ve skanzenu můžete prohlédnou­t stavitelsk­é památky z území středních, východních a severních Čech. Díky tomu lze porovnávat různé typy lidové architektu­ry z období od 17. do 19. století, nyní je zde k vidění čtrnáct obytných a hospodářsk­ých budov doplněných o drobné stavby.

Zámek se svěží tváří

Necelých deset kilometrů od Kouřimi leží vesnice Radim a v ní půvabný zámek. Měl veliké štěstí: nikdy nevyhořel a nikdo se ho nikdy nepokoušel přestavět a modernizov­at, takže si dodnes zachoval svěží renesanční tvář. Dochovalo se tu překvapivé množství dobových detailů, například původní malované trámové stropy s listy, květinami, exotickým ptactvem, ovocem a hudebními nástroji. Současní majitelé se navíc zámek snaží vybavit renesanční­mi a barokními kousky, takže tady opravdu budete stát tváří v tvář venkovském­u sídlu drobné šlechty – přesně takovému, jak mohlo vypadat na začátku 17. století, s jedinečnou atmosférou a řadou tajemných koutků.

Vybírat si můžete ze dvou tras. První vám představí reprezenta­ční sály a místnosti určené pro panstvo. Okruh zahrnuje i dámskou ložnici a ochoz svatebního sálu s prohlídkou malovaného záklo- pového stropu ve třetím nadzemním podlaží. Druhá trasa vede sklepením a přízemím s černou a bílou kuchyní s lednicí a šatlavou. Oba okruhy jsou plné žertovných úkolů; dle nápovědy průvodce v historické­m kostýmu budete hledat klíče, lehce lechtivou klíčovou dírku, odpovídat na zvídavé otázky, hádat, k čemu sloužil který předmět, anebo pátrat po skrytých poselstvíc­h v nástropníc­h a nástěnných malbách.

S dětmi v kostýmech

Třetí trasu pro nejmenší návštěvník­y, dětský pohádkový okruh, samozřejmě­můžete absolvovat společně s dětmi. Ty si poslechnou pohádku, poté si obléknou kostýmy a v nich se projdou po zámku, kde navštíví princeznin­u komnatu, komůrku černokněžn­íka a trochu si zasoutěží.

Také tady se chystají na velikonočn­í víkend, kdy nádvoří zaplní stánky řemeslníků. A protože zámek obklopuje velká zahrada, můžete si tu uspořádat piknik s rodinou či přáteli – alespoň do doby, než znovu otevře (pokud vůbec) zámecká kavárna. Loni v listopadu ukončila provoz a není jasné, zda jej někdy obnoví. Je to škoda, protože zdejší útulné prostředí, horká čokoláda a domácí dezerty byly pověstné široko daleko.

 ?? V Národopisn­ém muzeu lidových staveb v Kouřimi, program zde začíná už na Zelený čtvrtek FOTO MAFRA – RADEK CIHLA ??
V Národopisn­ém muzeu lidových staveb v Kouřimi, program zde začíná už na Zelený čtvrtek FOTO MAFRA – RADEK CIHLA
 ?? Skvěle zachované sídlo drobné šlechty FOTO WIKIMEDIA C., BÍLÁ VRÁNA ?? Radim,
Skvěle zachované sídlo drobné šlechty FOTO WIKIMEDIA C., BÍLÁ VRÁNA Radim,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia