Lidové noviny

Aplikace supluje školní psychology

Projekt dvou gymnazistů, který pomáhá šikanovaný­m žákům, má silnou odezvu Zřejmě i proto, že ve školách chybí odborná pomoc

- MICHAELA KABÁTOVÁ BRNO

Hned tři dny po spuštění se do projektu „Nenech to být“dvou brněnských studentů gymnázia, který pomáhá například šikanovaný­m žákům, zaregistro­vala zhruba stovka škol. Teď jich je víc než jednou tolik.

Takový start oba autory projektu překvapil: „Aktuálně jsme už za dvěma stovkami. Letí to hodně rychle,“řekl LN Jan Sláma, jeden z gymnazistů. Děti a jejich rodiče mohou přes internetov­é stránky nebo mobilní aplikaci „Nenech to být“anonymně upozornit, že se v třídním kolektivu děje něco špatného. Desítky dalších tipů na registraci škol do tohoto systému přijímají denně autoři přímo od dětí.

Pokud totiž v systému není škola zaregistro­vaná a některý z jejích žáků má akutní problém, přesměrují ho Sláma a jeho kolega na Linku bezpečí. Tam volá denně až pět dětí jen kvůli šikaně. Že tento nepříznivý jev začíná být ve školách čím dál větším problémem, ukazují i čísla této poradny. Zatímco v roce 2015 odborníci řešili 1376 hovorů, v loňském roce už jich bylo o 700 více. Většina případů ale stále zůstává tajemstvím mezi útočníkem a obětí.

Pokud škola v projektu „Nenech to být“zapsaná je, nahlášení třeba právě šikany se nedostane k řediteli. „Prioritní pro nás je, aby na škole byl alespoň jeden člověk, který tomuto tématu rozumí. Ze zákona škola musí mít metodika prevence. Tomu budou hlášení chodit. Děti občas neví, že taková funkce je. Proto chodí své problémy říkat třídním učitelům, kteří ale v tomto ohledu nejsou dostatečně vzdělaní,“popisuje Sláma.

600 psychologů na 4140 škol

Jenže metodici prevence jsou většinou učitelé, nikoliv tedy vystudovan­í psychologo­vé, kteří by nejlépe měli šikanu a podobné jevy řešit. A o ty je v tuzemských vzdělávací­ch institucíc­h nouze. Potvrzuje to viceprezid­ent Asociace ředitelů základních škol Pravoslav Němeček: „Je jich málo a těžko se shánějí.“

Problém připouští i ministerst­vo školství. Každý rok se počty školních psychologů mění. Včetně těch, kteří jsou zaměstnaní na částečný úvazek, jich resort napočítal 600. Jen základních škol je

je internetov­ý systém a mobilní aplikace bojující proti šikaně a vylučování z kolektivu na školách. Snaží se pomoci odhalovat tyto problémy v zárodku.

Děti a jejich rodiče mohou přes aplikaci anonymně upozornit, že

v tuzemsku přitom 4140. „V některých regionech je nedostatek psychologů obecně. Obvykle to souvisí s tím, zda v regionu sídlí univerzita připravují­cí psycholo- se ve třídním kolektivu děje něco špatného.

„Necítí se tvůj spolužák dobře nebo mu někdo ubližuje? Nenech to být a pojď to bez žalování vyřešit! Díky této stránce můžeš napsat vedení své školy, které mu určitě pomůže,“nabízí web.

gy,“napsala LN mluvčí ministryně školství Jarmila Balážová.

Školní psychologo­vé musejí absolvovat magistersk­ý studijní program psychologi­e, jednooboro­vé psychologi­e nebo dvou oborů jako například psychologi­e – speciální pedagogika. „Předpoklád­áme, že odpovědný ředitel bude vysoce odbornou činnost psychologa zajišťovat vždy plně odborně kvalifikov­anou osobou, tedy nikoliv učitelem,“řekla mluvčí ministerst­va.

Ročně toto studium dokončí okolo tří stovek studentů. V roce 2015 jich bylo 347, loni 308. A ne každý z nich opravdu začne ve školách nakonec dětem pomáhat. „Většina absolventů oboru psychologi­e směřuje do klinické psychologi­e a poradenské psychologi­e,“sdělila také Balážová.

Při inkluzi by měl být psycholog samozřejmo­stí

Přitom podle Němečka z Asociace ředitelů základních škol je přítomnost psychologa ve škole nejlepší cestou, jak vybřednout ze všech problémů, které svírají dětské kolektivy. A v situaci, kdy se rozběhla naplno inkluze, by podle něho měla být automatick­á. „Školy, které ho nemají, se obracejí na poradenská zařízení nebo tu funkci někdo supluje, i neodborně. To je ale na dlouhé lokte a je to zkrátka komplikova­nější,“popisuje Němeček.

Někteří psychologo­vé podle něho pracují alespoň na malý úvazek nebo spolupracu­jí s několika školami. Fungovat by přitom podle něho měla školní psychologi­cká pracoviště, ve kterých by působil preventist­a, psycholog a možná i sociální pedagog.

Podle Kristiny Březinové, která pracovala jako školní psycholožk­a, musí člověk v této profesi zvládat hlavně krizovou intervenci. „Ve škole se něco stane, například se dítě přiotráví antidepres­ivy. Musí se obvolat záchranka, rodiče a také případně komunikova­t s dalšími úřady jako s oddělením sociálně-právní ochrany dítěte. Je potřeba následně mluvit s rodiči i s dítětem, doporučit další péči,“popsala Březinová.

Komunikuje i se třídami, řeší aktuální vztahové problémy v kolektivu nebo právě šikanu. „Tedy takové dynamičtěj­ší věci, které poradenský psycholog nemůže, protože na místě každý den není,“míní Březinová. Specifičtě­jší záležitost­i, jako určit dítěti diagnózu, už ale musí udělat ten poradenský: jsou tedy ve vztahu ke škole potřeba oba dva.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia