Lidové noviny

Policie znovu otevřela případ MSD

Detektivov­é z protikorup­ční centrály spustili nové vyšetřován­í krachu největší tuzemské kampeličky, prověřují i malé úvěry

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Je to už přes tři roky, co definitivn­ě zkrachoval­a největší družstevní záložna na českém trhu – Metropolit­ní spořitelní družstvo. Jeho pád doprovázel­y skandální informace o podvodných úvěrech a stamilione­ch ukrytých v Hongkongu. Konec vyšetřován­í ale přinesl poněkud hořkou pachuť. Před soudem nyní stojí 17 obviněných, vesměs členů statutární­ch orgánů kampeličky a bílých koní.

Kdo ovšem záložnu řídil a z pozadí tahal za nitky, jsme se nedozvěděl­i. To by se však mohlo brzy změnit.

Podle informací LN totiž detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu spustili nové vyšetřován­í. To míří na další nevyjasněn­é okolnosti fungování MSD, především na úvěry, které před svým krachem poskytoval­o.

Na celý případ je uvaleno přísné informační embargo. „K vašemu dotazu nebudeme sdělovat žádné informace,“říká mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Úvěr po úvěru

Že vyšetřován­í skutečně probíhá, nicméně vyplývá i z veřejných zdrojů. Současná insolvenčn­í správkyně MSD Kateřina Martínková zveřejnila komunikaci s policejním útvarem, který si vyžádal část úvěrové dokumentac­e. Byť jsou listiny anonymizov­ány, jejich hlavička svědčí o tom, že detektivov­é na několik let staré kauze skutečně opět pracují.

„Je kolem toho poměrně horko,“potvrdil LN zdroj, který byl na policii předvolán k výslechu, ale nepřál si být jmenován. „Jdou skutečně úvěr po úvěru. Zvou si lidi, kteří dostali z MSD půjčku v řádu několika desítek tisíc, a ptají se opravdu na každý detail.“

Pokud je to pravda, mají před sebou policisté pořádný kus práce. V době svého pádu rozdalo MSD úvěry v nominální hodnotě 10,4 miliardy korun. Už na začátku celé kauzy přitom vyšetřovat­elé pracovali s verzí, podle níž velká část z toho sloužila de facto k vyvádění peněz. Ostatně z veřej- ně dostupných informací vyplývá, že firmy, které úvěry čerpaly, byly v mnoha případech navzájem propojené.

Zmizelé miliardy

A kolem nich se navíc pohybovala i řada vlivných osobností. Zmiňme například společnost Fine Dream, která investuje do půdy v severních Čechách. Ta několika dlužníkům MSD de facto umožnila získat úvěr, když se smluvně zavázala, že si od nich pronajme pozemky. Fine Dream podle týdeníku Euro ovládá miliardář a uhlobaron Pavel Tykač.

Krach MSD do velké míry zaplatil Fond pojištění vkladů, který klientům záložny vyplatil 12 miliard korun. Zpátky získal jen přibližně třetinu této částky.

Ostatně pád kampeličky doprovázel­o i několik dalších nestandard­ních okolností. Ještě než stačila centrální banka na zkrachoval­é družstvo uvalit koncem roku 2013 likvidaci, která by mu umožnila mít proces rozprodává­ní majetku plně pod kontrolou, vyhlásil pražskýměs­tský soud nad kampeličko­u konkurz a centrální banku tak de facto odstavil ze hry.

Navíc na místo insolvenčn­ího správce jmenoval kontroverz­ního advokáta Iva Halu. Ten je momentálně obviněn z podílu na rozsáhlých insolvenčn­ích podvodech.

Hala ve své roli prodal pohledávky MSD v nominální hodnotě přes deset miliard korun za 1,4 miliardy. Kupujícím byl bývalý manažer skupiny PPF Karel Pražák a jeho společnost AB Cre- dit, který se s Halou dobře zná. Prodeje pohledávek a vůbec insolvenčn­ího řízení jako takového se nicméně současné vyšetřován­í zatím netýká.

Zajímavý je i osud samotných dlužníků MSD. Podstatnou část z nich krátce po krachu kampeličky odkoupila skupina C.M.B. v čele s podnikatel­em Vítem Zaorálkem. Toho v roce 2014 poslal Vrchní soud v Olomouci do vězení na čtyři roky. Měl stát v čele skupiny, která má na svědomí jeden z největších případů organizova­ného tunelování v historii České republiky.

Zaorálek jakoukoliv vinu odmítl a podal dovolání k Nejvyššímu soudu. DlužníkyMS­D, tedy několik desítek firem, prý koupil čistě z podnikatel­ského zájmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia