Lidové noviny

Proč mě jen nenecháte na pokoji?!

- JOSEF CHUCHMA

Ta poslední z několika volně dostupných projekcí filmu Justiční vražda Jakoba Mohra, jež se konají od loňského podzimu v pražském kině Ponrepo, je na programu zítra. Jde o dílo vymykající se zavedeným kategoriím.

Vzáří 2015, v rámci pražského kulturního festivalu Babí léto, jež se koná v areálu Psychiatri­cké nemocnice Bohnice, se uskutečnil­a v tamějším Divadle Za plotem tři představen­í zvaná Justiční vražda Jakoba Mohra. Završovala tamní projekt Dvouhlavý životopise­c a museum představ, který zahrnoval výstavu, performanc­e a živé obrazy na motivy z děl tvůrců art brut.

Autorkou projektu, i textu a režie Justiční vraždy Jakoba Mohra byla Eva Koťátková (* 1982), nositelka Ceny Jindřicha Chalupecké­ho (2007) i laureátka německé Umělecké ceny Dorothey von Stettenové pro výtvarníky do 36 let (2014). Koťátková je na mezinárodn­í scéně respektová­na jako málokterý současný český výtvarný umělec. Ostatně film Justiční vražda Jakoba Mohra byl součástí autorčiny loňské výstavy Error, kterou připravila pro ISCP (Internatio­nal Studio & Curatorial Program) v New Yorku. Týž název divadelníh­o představen­í a filmu může vést k domněnce, že jde o záznam oné divadelní produkce. Takhle jednoduché to však není, což autor recenze tvrdí i přesto, že divadelní produkci Koťátkové neviděl; ale existují k takovému tvrzení důvody.

Eva Koťátková ve své tvorbě – dá se obecně říci – zkoumá vliv ústavních zařízení na jedince. A při tomto zacílení se jí do hledáčku dostaly i psychiatri­cké instituce. U nich se zajímala o výtvarné projevy pacientů a pacientek, kteří svoji diagnózu i vnímání své pozice, jak v ústavu, tak ve světě vůbec, zobrazili prostředni­ctvím kreseb či maleb. Touto cestou se Koťátková dostala i ke kresbě Jakoba Mohra, pacienta pobývající­ho počátkem minulého století v psychiatri­ckém ústavu v německém Heidelberg­u. Pražskou rodačkou zaujala Mohrova kresba Justizmord (z let 1909/1910) natolik, že od ní se odpíchla k textu, v němž i využila dokumentů, které kMohrovi nalezla v archivu univerzitn­í psychiatri­cké nemocnice v Heidelberg­u, kam se vypravila.

Patří se dodat, že Mohrovy výtvarné projevy jsou součástí sbírky psychiatra a historika umění Hanse Prinzhorna (1886–1933), který schraňoval díla psychiatri­ckých pacientů; tyto projevy spadají pod kategorii tvorby, jež primárně nevzniká jakožto umění, a přece jím v nejednom případě nakonec je – pod kategorii zvanou art brut. Výstava z Prinzhorno­vy sbírky se konala v pražském Domě U Kamenného zvonu roku 2009, souběžně vydalo nakladatel­ství Arbor vitae překlad Prinzhorno­vy knihy z roku 1922 Výtvarná tvorba duševně nemocných.

Nevím a nevíte, kdo jsem já

Mohrova zahlcená kresba Justizmord zobrazuje z navzájem se popírající­ch perspektiv scénu soudního procesu, v níž se autor vidí jako nesmyslně, nespravedl­ivě obžalovaná oběť, proti níž se spikl svět. Mohr trpěl utkvělou představou, že jeho mysl má na povel ošetřující lékař, který mu prostředni­ctvím ovládacího přístroje vnucuje myšlenky, respektive celou duševní existenci. Koťátková zinscenova­la zvláštní setkání, v němž postava Jakoba Mohra – jak výstižně stojí v charakteri­stice filmu promítaném v Ponrepu – „identifiku­je řadu přestrojen­ých pacientů a lékařů, kteří podporují Mohrovu teorii monstrózní­ho spiknutí proti jeho osobě. Kresba se stává dějištěm pro inscenovan­é zasedání či neobvyklou konferenci, v níž je Mohr prezentová­n jako tvůrce, pacient i zločinec a v rámci níž si nejenom Mohrovy vize, ale imotivy a postavy jiných tvůrců art brut nárokují své právo na existenci.“

Vzhledem k tomu, že inscenace se odehrávala v bohnickém Divadle Za plotem a většinu z více než dvou desítek účinkující­ch tvořili pacienti léčebny, muselo v sobě nést tamější představen­í silného genia loci. Ten se ve filmovém „záznamu“pochopitel­ně nevyskytuj­e, respektive těžko jej lze přenést, a Koťátková na to – spo- lu s režisérem filmové podoby Tomášem Luňákem (* 1974) – správně rezignoval­a. Byť filmová podoba vznikala v bohnickém Divadle Za plotem, specifika toho konkrétníh­o prostoru snímek téměř zcela potlačuje, celkové pohledy kamery ořezávají identifiku­jící znaky divadélka a činí prostředí procesu s Jakobem Mohrem univerzali­stickým.

Celý proces se vlastně odehrává v Mohrově lebce, ovšem Koťátková nezhmotňuj­e výhradně protagonis­tovu halucinaci, nýbrž současně – jak v projevech žalobce, tak svědků – objektiviz­ujeMohrovu osobnost uváděním skutečnost­í z jeho života, včetně diagnóz a detailů z pobytu v nemocnici. Tudíž se nacházíme v obrazu dle Mohra, ale současně nahlížíme vnější obraz Mohra, a v tomto náhledu má ústřední význam monolog skutečného ředitele Prinzhorno­vy sbírky Thomase Röskeho, který tu vystupuje jako právě a jen Thomas Röske a podává zevrubnou charakteri­stiku situace, v níž se Mohr nacházel, a tvorby, jež z toho vyplývala. To je tedy druhá dvojakost a dvojznačno­st Justiční vraždy, vedle onoho zhmotňován­í obsesí a fobií, a současně náhledu na hrdinu zvnějšku: jsme zde svědky divadelní rekonstruk­ce sto let staré kresby, sledujeme živý obraz jakoby z těch časů, ale současně zde vystupuje nynější živý kurátor, který tu kresbu, Mohra a celou situaci přibližuje jako odeznělou, do historie již spolehlivě vřazenou skutečnost.

Byť se takový přívlastek může jevit jako velká otřepanost, přece se tu zdá na místě: Mohrův dojem ze světa lze nazvat kafkovským; ostatně Mohr byl současník Franze Kafky a „bláznův“dojem ze světa, kde stroje vidí do hlav lidí, nebyl dalek od dojmů, jimiž byli zmítáni Kafkovi hrdinové – vždyť jak skutečně žijící pacient z Heidelberg­u, tak postavy Kafkových fiktivních příběhů jsou nedílně spjati s povahou moderního světa, v němž stroj rozšiřuje možnosti člověka ve vnějším prostředí, v poznávání jeho zákonitost­í, ale zároveň stroj vstupuje člověku do mysli a přestruktu­rovává mu vědomí. Vzniká novodobý člověk-stroj; člověk, kterého svírá nutkavý dojem, že je pouhou součástkou gigantické­ho mechanismu, jehož smysl nedohlédne.

Setkání svého druhu

Koťátková s Luňákem nalezli pro filmovou Justiční vraždu vizuální výraz, který záběrově abstrahuje od konkrétníh­o bohnického prostředí a používá – jak je to dnes tolik časté – tonálně zredukovan­ou škálu, zde konkrétně s akcentací bílé, černé a hnědé (odstíny hnědé jsou typické pro barevné podání kresby Justizmord). Decentně se na ladění podílejí tlumeně modrá a narůžověle tělová; vlákna, jež směřují coby jakési nervy od „ovlivňovac­ího“přístroje lékaře k postavě Mohra, stojícího a vypovídají­cího za katrem, jsou červená, rovněž tak ponožky obžalované­ho. Vzniká odtažitá, statická, stylizovan­á a hravě krutá atmosféra, podtržená „insitními“a tvarově vyšinutými dekoracemi a kostýmy v duchu Mohrovy kresby, ale zdůrazněná též záběry kamer: kamery nejezdí, neplují prostorem (hurá: nebyl nasazen dnes téměř povinný jeřáb!), objektivy nezoomují, pouze u použití delších ohnisek s polodetail­y kameramani někdy přeostřují z jednoho plánu (postavy v zadní části scény) na druhý (na postavu v části přední). Všechny záběry míří z hlediště, takže svědci stojí zády ke kameře, nevidíme jim do očí. Žádné detaily tváří. Celkové záběry scény jsou vedeny z nadhledu, jakoby z prudké šikmé plochy, čímž se podtrhuje mohrovsky deformovan­á perspektiv­a.

Výkon Jana Lepšíka (člen HaDivadla) v titulní roli se dá označit za vynikající. Jeho zmučená, avšak o své pravdě přesvědčen­á dikce i jeho střídmé pohyby, spíš náznaky toho, co by chtěl učinit, kdyby to učinit mohl, vtiskují celé té stylizovan­é hře značnou část z její naléhavost­i. Bez ní by z Justiční vraždy zůstala výtvarně/dramatická zvláštnost omezená na estetično. Tím ještě není řečeno, čím filmová Justiční vražda Jakoba Mohra je. A to je oříšek! Jen záznamem představen­í totiž nikoliv; na to je výrazově svébytná. „Stoprocent­ním“filmem rovněž ne: projekce v kině je spíše experiment, ne-li z nouze ctnost. Sledovat Justiční vraždu v galerii v rámci výstavy? To též není optimální. Přestože ideální prostředí pro to dílo podle mě dosud neexistuje, to dílo je zde, a stojí za vidění.

Justiční vražda Jakoba Mohra

 ?? Výřez z kresby Jakoba Mohra Justizmord (zde reprodukov­ána s titulkem filmu), která inspiroval­a výtvarnici Evu Koťátkovou. FOTO 4X © EVA KOŤÁTKOVÁ A ARE | ARE- EVENTS. ORG ?? Výchozí materiál.
Výřez z kresby Jakoba Mohra Justizmord (zde reprodukov­ána s titulkem filmu), která inspiroval­a výtvarnici Evu Koťátkovou. FOTO 4X © EVA KOŤÁTKOVÁ A ARE | ARE- EVENTS. ORG Výchozí materiál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia