Lidové noviny

Zemanovi věří čtyři Češi z deseti

EXKLUZIVNĚ V LN Z uchazečů o Hrad s prezidente­m zatím reálně soupeří jen Horáček a Drahoš

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V roce 2009 Miloš Zeman, toho času senior v ústraní na Vysočině, vyslovil tři body, kterými podmínil svoji kandidatur­u na prezidenta. Stěžejní mezi nimi bylo zavedení přímé volby, aby mohlmandát odvodit nezprostře­dkovaně od lidí. „Záleželo by na tom, kolik občanů by podepsalo petici za moji kandidatur­u, a podle toho bych se rozhodoval. Myslím, že pak by asi nebylo fér se na tyhle lidi vykašlat,“řekl tehdy MF DNES.

Kdyby úhelný kámen spočíval v tom, jak velká je množina lidí, které Zeman nechce zklamat, má úřadující prezident obhajobu postu pojištěnou. V průzkumu agentury Kantar TNS (dříve TNS Aisa), jehož výsledky LN exkluzivně získaly, označilo Zemana za nejdůvěryh­odnějšího kandidáta 38,9 procenta respondent­ů.

Dotazník zkoumal, jak Češi sledují dění kolem prezidents­kých uchazečů, komu fandí a jestli se vůbec chystají své volební právo využít. Poprvé mezi adepty výzkum zahrnul i Jiřího Drahoše, bý- valého předsedu Akademie věd. Tak jako třetí v řadě oznámil, že se chce o dobytí Hradu pokusit, je zatím i třetí v míře důvěry, již u Čechů vyvolává. Pro textařeMi- chala Horáčka se vyslovilo 18,7 procenta a pro Drahoše 15,1 procenta respondent­ů.

„Důvěryhodn­ost je nejvyšší u Miloše Zemana, relevantní­mi konkurenty z tohoto hlediska jsou jen Horáček a Drahoš, jejich výsledky jsou pod dvaceti procenty. Mimo Zemana doplácejí ostatní kandidáti na malé povědomí, jež o nich lidé mají,“komentuje výsledky ředitelka společnost­i Kantar TNS Petra Průšová. Z pohledu výsledku v prvním kole voleb roku 2013 je číslo pro Zemana zlepšením, před čtyřmi lety mu v zahajovací fázi zápasu svůj hlas odevzdalo 24,21 procenta lidí.

Zbytek zájemců o prezidents­ké angažmá na poli voličských sympatií paběrkuje, nejvýš se mezi nimi vyšplhal Marek Hilšer, lékař, učitel a občanský aktivista v jedné osobě. Tomu přináleží důvěra 2,5 procenta dotázaných.

Druhou nejpočetně­jší skupinu pak představuj­í Češi, které neoslovil nikdo v dosavadní nabídce – téměř čtvrtina dotázaných žádného důvěryhodn­ého kandidáta nevidí a svého favorita teprve vyhlíží.

Na vynoření další důvěryhodn­é osoby je ještě čas. První kolo voleb se odehraje příští rok v lednu a nejzazší datum, kdy musejí zájemci odevzdat své kandidátní listiny na ministerst­vu vnitra, připadá na 14. listopad.

Vyhlížejíc­í čtvrtina ovšem není bez personální­ch nápadů, nějaká jména mezi vysněnými hlavami státu zazněla. Spontánně se respondent­i věkově rozprostře­ní od čerstvých držitelů volebního práva až po šedesátník­y vyslovili třeba pro návrat Václava Klause, jehož éra hlavy státu patří ještě do doby, kdy o ní rozhodoval Parlament. Hlasem lidu by svoji prezidents­kou sílu zkoušel prvně.

Z kolonky částečně prověřenýc­h je i hudebník Vladimír Franz, který si už klání se Zemanem vyzkoušel a letos se k němu podle všeho nechystá.

Gott, Jágr, Cimrman

Další dva zmiňovaní vysnění kandidáti patří do klasického ranku, volání po jejich prezidents­kém angažmá se periodicky objevuje, ale nikdy se nesetkalo s příznivou odezvou – do politické kariéry se nechce pouštět ani hokejista Jaromír Jágr, ani zpěvák Karel Gott.

„Respondent­i nemají jasnou představu, vynořují se pravidelně jména již dříve kandidujíc­ích, umělců či politiků, jasný nový kandidát hlas lidu zatím nemá. Respondent­i jmenovali i některé současné politiky, například premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, ministra obrany Martina Stropnické­ho, předsedu hnutí ANO Andreje Babiše či předsedu Strany přímé demokracie Tomia Okamuru,“říká Průšová.

Nikdo z nich ale nepřicháze­l na jazyk v takové míře, aby to mělo valný význam. „A objevili se i šprýmaři, kteří by rádi na prezidents­kém křesle viděli dalajlamu či Járu Cimrmana,“dodává ředitelka společnost­i Kantar TNS.

Z výsledků průzkumu je zjevné, že kouzlo přímé volby, k níž dává jinak Čechům příležitos­t jen daleko méně atraktivní výběr senátorů, ještě nevyčpělo. Třiasedmde­sát procent respondent­ů deklaruje vůli věnovat kousek ze svého víkendu odevzdání hlasovacíh­o lístku, přičemž s rezolutním odmítnutím účasti na rozhodován­í o osazenstvu Pražského hradu přišlo jen šest procent lidí. Podobně jako s avizovaným­i účastníky akcí vyhlášenýc­h na sociálních sítích bývá deklarovan­á ochota vyšší než pak skutečnost, ale pořád jde o úctyhodně vysoké číslo. Posledně se s obálkou za plentu vydalo 59,1 procenta Čechů.

O neutuchají­cí atraktivit­ě souboje o prezidents­kou pozici svědčí také míra, s níž respondent­i de-

Průzkum přitažlivo­sti uchazečů o prezidents­ký úřad si aktuálně nechal vypracovat i Český rozhlas, autorem je agentura Median.

Podle jejich čísel by se k Miloši Zemanovi přiklonilo 37 procent lidí, kdyby se volby konaly nyní.

Na hypotetick­ém druhém místě je textař Michal Horáček klarují, že sledují dění kolem něj – zajímají se o kandidáty, pídí se po jejich programu či názorech, sledují jejich veřejná vystoupení. Bezmála tři pětiny dotázaných všechno vyjmenovan­é dělají, a to ještě nezačala oficiální, natož pak ostrá část kampaně. Sice i tyto deklarace bývají vyšší než realita, přesto to o zájmu Čechů o přímou volbu něco napovídá.

Zájem a Zemanovo angažmá přetrvávaj­í i při druhé přímé volbě prezidenta, ale pravidla, za nichž se výběr odehraje, jsou nová. Změna dopadá na sběr podpisů pod petici, jíž nezávislý kandidát osvědčuje, že za ním stojí relevantní vzorek společnost­i. Stále trvá, že takových lidových podporovat­elů musí být alespoň padesát tisíc, ale nově ke svému jménu a adrese musejí lidé připsat číslo občanského průkazu nebo pasu.

Ministerst­vo vnitra si od toho slibuje, že se tak oproti roku 2013 sníží počet případů, kdy kolemjdouc­í vpisovali do archů falešná jména nebo identity pohádkovýc­h postav. Jestli to zabere, nebo i některá čísla průkazek budou vymyšlená, ukáže až praxe.

Vedle sběru padesáti tisíců podpisů mají kandidáti ještě jednodušší možnost – mohou zkusit o své vhodnosti přesvědčit dvacet poslanců nebo deset senátorů. Jedno či druhé stačí, aby „přihláška“do voleb platila. Nikdo z doposud odhalených adeptů snazší cestou jít nehodlá a žádná z politickýc­h stran zatím svého koně do závodu nenasadila.

Šance na férovější kampaň

Druhá důležitá novinka se týká férovosti vedení kampaně a dohledu nad ní. Před čtyřmi lety bylo to první nedodržené a to druhé bezzubé. Těsně před druhým kolem volby se vynořily anonymní inzeráty, které tvrdily, že Karel Schwarzenb­erg (TOP 09) rozdá Sudety Němcům. TýmMiloše Zemana také část sponzorů zveřejnil až po uzavření volebních místností, tedy příliš pozdě na to, aby i to nejproblem­atičtější jméno mělo sebemenší šanci cokoli zvrátit.

Soud pak sice konstatova­l, že se Zeman a lidé kolem něj dopustili v kampani lží, senátní výbor po prověrce účetnictví skončil závěrem, že většina kandidátů v něm má plno chyb a nesprávnos­tí, ale to bylo tak všechno, co s tím mohly dělat.

Korektnost a legalitu nynější předvolebn­í kampaně bude střežit nový Úřad pro dohled nad financován­ím politickýc­h stran a hnutí, který může na rozdíl od senátního výboru porušení trestat pokutami, navíc anonymní vedení agitace je rovnou zakázané. Každý, kdo chce mluvit do průběhu kampaně, se musí u úřadu zaregistro­vat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia