Lidové noviny

Zrezlé vodovody přijdou Čechy draho

Vůbec poprvé jsou k dispozici data, která ukazují, že na většině potrubní sítě obce špatně hospodaří

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V 90. letech stát předal vodohospod­ářskou síť obcím. Jedním z důvodů byl strach z ohromných investic, které zanedbaná infrastruk­tura vyžadovala. O čtvrt století později je to ale stejně stát, kdo musí najít způsob, jak odvrátit blížící se havárii. Dosud se jen tušilo, jak velký je problém v podzemí. Teď poprvé má ministerst­vo zemědělstv­í k dispozici tvrdá čísla. A nejsou to dobré zprávy.

Průzkum dat se zabýval tím, jestli starostové při stanovován­í cen za vodu zohledňují, kolik je stojí provoz trubek, kanalizací a čističek, jak majetek stárne a kolik bude třeba na obnovu. Vyšlo najevo, že moc nezohledňu­jí a tím tvoří obrovský dluh do blízké budoucnost­i. „Odhaduje se na mnoho desítek miliard korun a každý rok se o miliardy zvyšuje,“sdělil již dříve ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

V rámci hospodařen­í obcí se vyskytují různé chyby, ale ta nejčastějš­í je nejpalčivě­jší. „Celkově je možné zkonstatov­at, že nejmarkant­nějším problémem je nedosta- tečná tvorba prostředků na obnovu sítě,“potvrzuje závěrečná zpráva.

Průzkum získal ke zpracování data společnost­í, které objemem vy- fakturovan­é vody představuj­í třetinu tuzemského trhu. Celých 85 procent vlastníků nepočítá s tím, že vydělá dost, aby udrželi trubky v pořádku, dodávky vody bezpečné a stabilní. V kanalizaci je situace ještě horší. „Anomálie dokazují, že dochází k výraznému dotování ceny stočného,“stojí dál ve zprávě.

To znamená, že starostové většinou nenajdou odvahu, aby nastavili ceny vody podle reality. Nechtějí zdražovat, protože by se to lidem nelíbilo. Někde už je podfinanco­vání tak vážné, že by zohlednění skutečných nákladů zna- menalo raketový růst sumy na složenkách. „Ukazuje se, že některé obce nejsou schopny kumulovat dost peněz na údržbu, protože by jim vodné vyletělo na pětistovku,“uvedl ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU). Cena vody se region od regionu liší, ale jako prostý průměr letos vychází na 80 korun za kubík.

Investice jsou ale neodvratné, proto začnou vznikat nová pravidla, která vodohospod­áře přinutí, aby cenu počítali reálně, a stát se bude muset výrazněji zapojit s dotacemi. Více čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia