Lidové noviny

Rodina Klausů vyrazila na Tour de Šumava

- MARTIN SHABU

PRAHA Muž, který se netají ambicemi promluvit do velké politiky, o sobě dal vědět z místa, kam rádi jezdí prezidenti. Václav Klaus mladší se minulý týden zapojil do velikonočn­í akce nazvané Na Zelený čtvrtek zeleným pivem za zelenou Šumavu. Šlo o protest proti nově přijaté úpravě zákona o národních parcích. A přijel na ni, pro někoho možná nečekaně, v doprovodu svého otce, expreziden­ta Václava Klause.

„Lidé na Šumavě jsou obětí zeleného fanatismu, tak jsme pomohli obnovit jednu tradiční akci,“objasnil svou účast pro LN Klaus mladší. A proč vzal s sebou i otce? „Táta na Šumavě dlouho nebyl. Má to tam rád od dětství, tak šel s námi.“

Klaus mladší by se rád dostal do sněmovny, a to v modrém dresu ODS, nicméně on i jeho otec se dušují, že nešlo o start kampaně. Lidé z ODS ale naznačují opak. „Václav Klaus mladší je dnes politikem a samozřejmě půl roku před volbami využívá všechny podobné události, aby dával veřejnosti najevo, co si o určitých věcech myslí,“řekl LN vlivný člen občanských demokratů Martin Kuba s tím, že nejde o nic mimořádnéh­o.

Ačkoli se hlavní protagonis­té setkání z minulého týdne brání tomu, že by šlo o podporu Klause mladšího, míra ochrany šumavské přírody tradičně patří mezi témata, na nichž se politici rádi profilují. V minulosti se k ní opakovaně vyjadřoval­i jak Václav Klaus, tak Miloš Zeman. Ostatně celá ODS hlasovala ve sněmovně proti navrhovaný­m změnám. Zákon neúspěšně vetoval i prezident Zeman.

Za fundamentá­lní konflikt dvou světů považuje diskuse kolem zákona o ochraně přírody a krajiny jihočeský senátor Tomáš Jirsa (ODS), který se části čtvrtečníh­o programu zúčastnil. „Je to obrovský střet mezi progresivi­sty a konzervati­vci. To, co se děje na Šumavě, je střetem mezi blázny, kteří chtějí měnit kulturní krajinu na divočinu a proti tomu stojí zdravý rozum, a konzervati­vci, kteří nechtějí nechat umírat hektary vzrostlých lesů,“popisuje motiv zájmu o Šumavu Jirsa. Aktivitu Klause mladšího dává do souvislost­i s jinými podobnými spornými tématy, k nimž se také vyjadřoval, jako jsou inkluze nebo role neziskovýc­h organizací v přípravě zákonů. Šumavské hvozdy však podle něj mohou vygenerova­t politický profit. „Na tomto střetu mezi progresivi­sty a konzervati­vci vyhrál Donald Trump nad Hillary Clintonovo­u v USA,“je přesvědčen Jirsa.

Že ze strany Klause mladšího nešlo o letmý výlet do přírody, potvrzuje šéf jihočeské ODS a vlivný straník Martin Kuba. „Václav Klaus mladší je dnes politikem a samozřejmě půl roku před volbami využívá všechny podobné události, aby dával veřejnosti najevo, co si o určitých věcech myslí,“řekl LN Kuba.

Akci „Na Zelený čtvrtek, zeleným pivem za zelenou Šumavu“uspořádal spolek Šumavský Králováci. Jeho rychtářem je přitom Jiří Mánek, bývalý ředitel Národního parku Šumava, který nesouhlasi­l s rozšiřován­ím takzvaných bezzásahov­ých zón a v předchozí prezi- dentské kampani podpořil podobně smýšlející­ho Miloše Zemana.

A zelené pivo v názvu akce? Ve čtvrtek se ve třiceti hospodách od Železné Rudy až po Loučovice čepovalo právě to a také Klausovi zelenou tekutinu ochutnali. Z kopřivovéh­o extraktu pivo připravil strakonick­ý pivovar Dudák. Právě ze Strakonic už o půl desáté odstartova­l pěší pochod do Horské Kvildy, kde akce vyvrcholil­a besedou, jíž se oba Klausové rovněž zúčastnili.

Klausmladš­í se k dění na Šumavě nevyjadřuj­e poprvé. Už v polovině března na Kvildě jeho think tank Centrum pro občanské svobody, který počátkem roku založil, uspořádal se sdružením Šumav- ský Králováci konferenci s provokativ­ním názvem Komu patří Šumava?. Tentokrát ale přilákal větší pozornost díky svému otci. Ostatně pozvánku na velikonočn­í setkání rozesílal novinářům právě Institut Václava Klause (staršího). Podle jeho mluvčího Petra Macinky ale nešlo o sbírání politickýc­h bodů: „Je to problém lidí, kteří na Šumavě žijí a narážejí na množství regulace a legislativ­y, kterou tvoří ti, kteří na Šumavě nežijí.“

Jestli šlo o výjimečnou záležitost, či první ze série vystoupení na podporu syna před blížícími se sněmovními volbami, ale Macinka neprozradi­l. „To byste se museli zeptat pana prezidenta Klause,“dodal stručně.

V politice se syn bývalého prezidenta (ročník 1969) výrazněji angažuje poté, co skončil jako ředitel prestižníh­o pražského gymnázia PORG.

Od jara 2014 je expertem ODS na oblast školství. Do týmu blízkých spolupraco­vníků ho přizval předseda strany Petr Fiala.

Pravidelně od té doby přispívá na webu Novinky.cz. Rád uvádí, že jeho příspěvky čte přes 200 tisíc uživatelů internetu.

Často také vyjíždí na besedy s občany do krajů.

Letos 20. ledna oficiálně zahájil provoz think-tank Klause mladšího Centrum pro občanské svobody.

27. ledna 2017 získal první nominaci ke kandidatuř­e do Poslanecké sněmovny, a to od své domovské organizace občanských demokratů v Praze 6.

27. února 2017 Regionální sněm pražské ODS schválil kandidátku do parlamentn­ích voleb. Na třetím místě do sněmovního souboje vyslal právě Václava Klause mladšího.

Uvnitř ODS se začíná hovořit o tom, že syn expreziden­ta může v budoucnu výrazněji promluvit i do složení vedení strany. Klaus junior to však opakovaně dementoval.

 ?? Václav Klaus mladší (vpravo) se na Horskou Kvildu vydal o Zeleném čtvrtku v doprovodu svého otce, bývalého prezidenta. FOTO MAFRA - DAN MATERNA ?? Na Šumavě.
Václav Klaus mladší (vpravo) se na Horskou Kvildu vydal o Zeleném čtvrtku v doprovodu svého otce, bývalého prezidenta. FOTO MAFRA - DAN MATERNA Na Šumavě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia