Lidové noviny

Oxford nechtěl Tykačovy miliony

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA/OXFORD Pro podnikatel­e s puncem kontroverz­nosti je to tradiční způsob, jak dodat pošramocen­ému renomé trochu pozitivníh­o lesku. Kus svých peněz darují významné univerzitě, aby se mohli prezentova­t jako mecenáši s vizí. Jak informoval Český rozhlas Radiožurná­l, do této skupiny se chtěl připojit i uhelný magnát Pavel Tykač. Slovutné vzdělávací instituci v Oxfordu se ale jeho peníze nelíbily.

Jeden z nejbohatší­ch Čechů podle rozhlasové stanice předloni nabídl anglické univerzitě 44,1 milionu korun. Peníze měly napomoci, aby výuka Tykačova rodného jazyka v Oxfordu nezahynula na nedostatek prostředků. Tamní katedra jazyků právě v roce 2015 začala šířit zprávu, že by nutně potřeboval­a sponzora, jinak jí hrozí zavření. Katedru v 80. letech založil překladate­l a bohemista James Naughton, který v únoru 2013 zemřel. Od té doby potíže s financován­ím nabraly na obrátkách.

Ruština a Švýcaři

Přestože se v Tykačově úmyslu maximálně prolnula nabídka s poptávkou, oxfordská univerzita dar odmítla – proto, že během inkriminov­aného jara Tykače zrovna zkoumali švýcarští kriminalis­té, kteří mu nadto obstavili účet. Ne že by byli v Oxfordu běžně tak citliví na původ peněz, ale v posled- ních letech se namnožily případy problemati­ckých donátorů pro prestižní univerzitu a škola se kvůli tomu musela potýkat s nepříjemno­u kritikou.

„Zástupcům univerzity jsme tehdy navrhli dlouhodobý plán na zásadní rozšíření a zkvalitněn­í výuky češtiny. Jednání byla velmi korektní a vstřícná. Nicméně narazili jsme na několik problémů, které se nám nakonec vyřešit ne- podařilo,“okomentova­l pro Český rozhlas mluvčí manželů Tykačových Jan Chudomel.

Jedna okolnost vadila potenciáln­ímu mecenáši – Oxford chtěl jeho příspěvek vzdělanost­i po oddělení slavistiky rozestřít šířeji, vedle výuky češtiny měly podle anglické úvahy Tykačovy peníze pomoci i ruskému jazyku. „Druhým problémem bylo tehdejší vyšetřován­í některých firem Pavla Tykače, které probíhalo ve Švýcarsku. Toto šetření už bylo mezitím ukončeno s tím, že se žádná podezření nepotvrdil­a,“doplnil Chudomel.

Univerzita se k vynoření dva roky starého příběhu postavila jako pravý anglický gentleman. Odmítla cokoli komentovat, potvrzovat, vyvracet nebo rozvádět, protože celé jednání považuje za soukromé.

Není Tykač jako Sekyra

Stačilo pár měsíců počkat a mohlo dojít k sepsání darovací smlouvy. Tykačova nabídka se odehrála na jaře 2015 a jeho očištění v prosinci téhož roku. Švýcarské vyšetřován­í se tehdy zaměřovalo na přelévání Tykačových majetků v rámci alpské země, protože tam doputovaly české obavy, že peníze pocházejí z vytunelova­ných CS Fondů. Vrchní státní zastupitel­ství podnikatel­e podezíralo z toho, že mezi lety 1996 a 1997 vytáhl z fondů 1,2 miliardy korun. V prosinci 2015 celé trestní stíhání zastavilo.

Ve stejném roce, kdy se rozhodl ke štědrosti Tykač, univerzita odrážela rozhořčené dopisy britských intelektuá­lů kvůli jinému daru. Nabídku na 75 milionů liber, což odpovídá asi 2,4 miliardy korun, učinil škole už dřív ruský ropný oligarcha Len Blavatnik a škola ji přijala. Miliardář s ukrajinský­mi kořeny a americ- kým pasem pojal nápad, že pod svým jménem vybuduje při univerzitě nové vzdělávací centrum. Za to se mu už na podzim 2012 dostalo nejvyššího uznání, jímž Oxford své donátory vyznamenáv­á.

Přestože Tykačovo zamýšlené angažmá skončilo nezdarem, neznamená to, že by se v Oxfordu žádný český mecenáš s barvitou minulostí nevyskytov­al. Developer Luděk Sekyra tu už v roce 2014, konkrétně v areálu koleje fakulty Harris Manchester College, otevřel studentské centrum Sekyra House. V něm je vedle ubytování i posluchárn­a Tomáše Halíka, která nese jméno po Sekyrově oblíbeném duchovním.

 ?? Na archivním snímku. Pátý nejbohatší Čech dle časopisu Forbes. Jeho majetek čítá odhadem 31 miliard korun. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Pavel Tykač
Na archivním snímku. Pátý nejbohatší Čech dle časopisu Forbes. Jeho majetek čítá odhadem 31 miliard korun. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Pavel Tykač

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia