Lidové noviny

Proč tu Erdogan uspěl? žasne Evropa

- JIŘÍ SLÁDEK Spolupředs­eda Zelených

Kontroverz­ní návrh ústavních změn, které žádá prezident Erdogan, se dočkal masivní podpory od turecké komunity v Německu i jinde v Evropě. To rozproudil­o diskusi, nakolik je úspěšný evropský integrační model.

BERLÍN/PRAHA Turecké referendum o ústavních změnách, které mají rozšířit pravomoci autoritářs­kého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, přineslo hlasitou výměnu názorů mezi Ankarou a evropskými státy, jež hostí komunity tureckých přistěhova­lců.

V kampani létala silná slova, když Německo či Nizozemsko odmítaly vpustit do země agitující turecké politiky. Nedělní plebiscit, který skončil těsným Erdoganový­m vítězstvím, teď odezněl. Klid to ale nepřineslo.

Evropští politici nyní nevěřícně přetřásají výsledky. Zneklidnil­a je silná podpora, jaké se kontroverz­ní posílení prezidento­vých pravomocí dočkalo u Turků žijících v zahraničí.

V Německu, kde žijí tři miliony Turků, dosáhla podpora 63 procent. Jinde byla ještě vyšší, třeba v Nizozemsku dokonce 70 procent.

To vyvolalo pochyby, do jaké míry jsou evropští Turci loajální k zemím, v nichž pobývají.

„Turci žijící v Německu by se měli důrazněji hlásit k německým demokratic­kým hodnotám,“zdůraznil Cem Özdemir, spolupředs­eda německé strany Zelených, který má turecké předky.

Výsledek Němce zklamal

Výsledek plebiscitu dláždí cestu k prezidents­kému systému autoritářs­kého typu, jenž se západním představit­elům nezamlouvá. „Těsný výsledek ukazuje, jak hluboce je rozdělena turecká společnost, z čehož vyplývá velká odpověd- nost pro tureckou vládu,“uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Erdogan by podle ní měl vést dialog se všemi politickým­i proudy v turecké společnost­i.

Německá vláda podle Merkelové respektuje právo tureckých občanů vyslovit se k uspořádání země. Kritici k tomu dodávají, že v kampani k referendu měli Turci omezený přístup k nezávislým informacím. Svobodná média v zemi jsou vytrvale perzekvová­na. Desetitisí­ce lidí zůstávají po loňském puči ve vězení.

U Turků žijících v Německu je to jinak. Všechny potřebné informace měli po ruce. Přesto hlasovali pro systém, který Turecko zjevně odkloní od liberální společnost­i. Erdogan zvažuje mimo jiné i znovuzaved­ení trestu smrti.

Odkud tedy bere tak vysokou podporu? „Někteří Turci v Ně- mecku se cítí být občany druhé kategorie a Erdogan se svým hřmotným stylem u nich vyvolal dojem, že právě u něj se dočkají zastání,“vysvětluje podnikatel Erdem Tasleden, jenž se do Německa přistěhova­l před 20 lety.

Podle komentátor­a týdeníku Der Spiegel by vysoké procento hlasů pro Erdogana mělo Německo varovat. Němci podle něj mohou cítit v reakci na výsledek hlasování překvapení, neměli by jej ale ignorovat. Měli by se zamyslet, co německé Turky k podpoře Erdogana vedlo. „Je třeba přemostit zákop neporozumě­ní,“říká.

Na druhé straně by měli Turci uznat nezpochybn­itelnost některých pravidel, třeba laický charakter škol či nepřípustn­ost středověký­ch tradic, včetně takzvaných „vražd ze cti“.

Paralelní společnost­i

Turci žijící v Německu by se měli důrazněji přihlásit k německým demokratic­kým hodnotám

Historie turecké diaspory v Německu se píše od 60. let, kdy přicházeli většinou nevzdělaní vesničané z vnitrozems­kých oblastí centrálníh­o Turecka. Absence vzdělání ztěžovala jejich integraci do německé společnost­i. Další generace už navštěvova­ly školy, mnozí Turci také založili úspěšnou stavební firmu či podnik rychlého občerstven­í. Mnoho jich ale zůstává v paralelní společnost­i, separováno od běžného života.

V Německu dnes existuje okolo 900 asociací a vzdělávací­ch spolků. Některé z nich se vzdálily dohledu německého státu. V islámských centrech a mešitách působí značný počet radikálníc­h kleriků, stejně jako zpravodajc­ů tureckého režimu.

„Toto nebezpečí infiltrace nesmíme podceňovat,“varovala Lale Akgunová, bývalá poslankyně za sociální demokraty, která přišla do Německa s tureckými rodiči. Současně považuje za důležité, aby postup úřadů proti těmto spolkům nevyvolal u Turků pocit, že jsou diskrimino­váni.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia