Lidové noviny

Mayová chce předčasné volby. Kvůli brexitu

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Po roce čeká Brity v červnu opět důležité hlasování. Zatímco loni rozhodli o vystoupení z EU, letos jsou na programu předčasné volby.

Premiérka Theresa Mayová včera překvapivě oznámila, že bude usilovat o rozpuštění parlamentu a o to, aby se nové volby do Dolní sněmovny konaly 8. června.

Již dnes proto chce Mayová předložit poslancům zákon o zkrácení volebního období. Pokud ho podpoří dvě třetiny z nich, volby proběhnou v avizovaném termínu. Mělo by jít o formalitu, neboť již dříve vyslovili podporu předčasným volbám opoziční labouristé, kteří mají spolu s konzervati­vci potřebnou většinu.

Premiérka své rozhodnutí odůvodnila nutností získat silný mandát pro jednání o brexitu.

„Země se spojuje, ale Westminste­r tak nečiní,“prohlásila Mayová v narážce na skutečnost, že někteří poslanci stále brexit odmítají, což se projevoval­o i při projednává­ní příslušnéh­o zákona v parlamentu před několika týdny.

Bez jednoty ovšem dle premiérky hrozí nejistota a nestabilit­a. Znovu přitom zopakovala, že ve věci brexitu „není cesty zpět“.

Předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na oznámení Mayové přirovnal situaci okolo brexitu k thrillerům režiséra Alfreda Hitchcocka: „Nejdřív zemětřesen­í a pak roste napětí,“uvedl šéf unijních summitů na svém twitterové­m účtu.

Premiérka teprve koncem března oficiálně oznámila Bruselu záměr vystoupit z Evropské unie. Se zahájením rozhovorů se počítá nejpozději v létě.

Když loni v červenci Mayová přebírala vedení kabinetu po Davidu Cameronovi, předčasné volby vyloučila s odůvodnění­m, že mandát vlády pochází z řádných voleb v květnu 2015 a je dostatečně silný.

Nyní ovšem vidí příležitos­t, jak dosáhnout výrazného vítězství. Jedním z důvodů je, že její konzervati­vci v průzkumech vedou nad labouristy o 21 procent.

Ti naopak musejí počítat se značnými ztrátami, a to i proto, že v některých jejich tradičních volebních obvodech v průmyslový­ch částech Anglie hlasovali jejich příznivci pro odchod z Evropské unie, zatímco příslušní labouristi­čtí poslanci brexit odmítali.

Právě tyto hlasy by ráda ulovila euroskepti­cká Strana nezávislos­ti Spojeného království (UKIP). Ta se ovšem po odchodu jejího lídra Nigela Farage zmítá v permanentn­ích sporech jednotlivý­ch stranickýc­h křídel, což odrazovalo i voliče. Když se například letos v únoru ucházel šéf stra- ny Paul Nuttall při doplňovací­ch volbách o křeslo v zavedeném labouristi­ckém okrsku, neuspěl ani přesto, že tamní voliči loni ze dvou třetin hlasovali pro brexit.

Britská premiérka usiluje o silný a hlavně vlastní mandát pro obtížná jednání o podmínkách odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Důvodem může být i Skotsko

Rozhodnutí britské premiérky mohlo být motivováno i snahou udržet na uzdě skotské politiky, kteří chtějí během jednání o brexitu uspořádat referendum o nezávislos­ti na Spojeném království.

Před dvěma lety dokázali při volbách do Dolní sněmovny drtivě vyhrát, když z 59 křesel získali 56. Již loňské regionální volby ale naznačily, že v regionu roste podpora konzervati­vců. Ti skončili druzí navzdory tomu, že jsou vnímáni jako anglická, centralist­ická strana.

 ?? Theresa Mayová FOTO REUTERS ??
Theresa Mayová FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia