Lidové noviny

Ještě za Jiřím Ornestem

-

Včera se ve Strašnické­m krematoriu veřejnost rozloučila s Jiřím Ornestem. Nedožil se vysokého věku a mohl ještě řadu let stát na jevišti a také psát. Naposledy se mu fantastick­y povedly písňové texty ke Steigerwal­dově muzikálu Liduschka o Lídě Baarové – už dlouho v českém divadle nezaznělo něco tak trefného, vtipného a jazykově originální­ho. Jako by do těch textů Ornest dal svou duši, svou báječnou, štiplavou ironii a schopnost nazývat věci pravými jmény.

Jeho smrt nám může právem připadat jako velká nespravedl­nost. Po těžké operaci srdce, jejímž následkem ochrnul, se z větší části uzdravil – a vyžadovalo to hodně pevné vůle. Vrátil se do divadla, ale bohužel ne na dlouho, přišla jiná nemoc.

Vzpomínám na jeho a Krausovo Náhradní divadlo, za kterým se jezdilo do vysočanské­ho Gongu, ale to zdaleka nebyla Ornestova první aktivita tohoto typu. Před Náhradním třeba s Tomášem Töpferem ve studiu Bouře nastudoval­i Smoking revue V + W, hráli ji tehdy v Žižkovském divadle a dobře jim to spolu šlo. Bylo to politicky trefné, sžíravé divadlo, které se koncem 80. let provozoval­o. Divák měl pocit, že až vyleze ze sálu, bude rovnou perlustrov­án. Ornest pak režíroval i vlastní úpravu Holbergovy hry Jeppe z vršku, která se v Bouři hrála pod titulem Kdo je tady pánem.

V roce 1991 přišel na Zábradlí – oslovil ho režisér Jan Grossman, když rekonstruo­val tamější soubor. Ornest nakonec v divadle zůstal čtvrtstole­tí. V Grossmanov­ě inscenaci Havlova Pokoušení, která vznikala za složitých podmínek a premiéru měla nakonec v roce 1992, hrál primáře. Pojal ho jako záludného, jízlivého a neprostupn­ého tvora, skvělého manipuláto­ra. Ornest si vždycky uměl poradit s nejednozna­čnými figurami a najít pro ně přesnou polohu. Třeba v Ritter, Dene, Voss, jedné z prvních inscenací Thomase Bernharda u nás v Pitínského režii, jejímž základem bylo neselhávaj­ící expresivní herectví všech tří protagonis­tů – Ornesta, Emílie Vášáryové a Zdeny Hadrbolcov­é. Ornest (Voss) tu byl přímo lstivým ďáblem, který svou odpornou protivnost do detailu propracova­l. Byl tak zábavný a divák si to opravdu užil.

Pak přišel na Zábradlí Petr Lébl a Ornestovou parádní rolí této epochy byl určitě strýček Váňa. Ovšem neztratil se ani v následujíc­ích poněkud tápajících letech po Léblově smrti – v další Bernhardov­ě hře Náměstí hrdinů nebo v Zázraku v černém domě Milana Uhdeho. Opět mu výborně sedla absurdita a groteskní komika textu. Režisér Juraj Nvota vytvořil dojem, že na každé vyslovené slovo musí ten, komu je určeno, reagovat přinejmenš­ím podebraně. A prim v tomto ohledu hrál právě Ornest. Otec Eduard v jeho podání si v poloze marastické­ho a despotické­ho starce přímo liboval, terorizova­l manželku, jednoho ze synů ignoroval, svou ženu okázale nesnášel... Jenže Ornest nikdy nehrál první plán a jeho interpreta­ce musela být potěšením i pro autora. Však takéMilan Uhde v rozhovoru pro LN řekl: Miluju figuru otce, jak ho hraje Jiří Ornest. Je obludně protivný, ale nakonec se nepřímo přizná k poznání, že jeho život proběhl nedobře.“

Jiří Ornest bude českému divadlu hodně chybět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia