Lidové noviny

Čajkovskij, Mahler i Bernstein

- MARTA ŠVAGROVÁ

PRAHA Sedmadvace­tkrát bude v sezoně 2017/2018 spolu s hvězdnými sólisty účinkovat Česká filharmoni­e v zahraničí. Chystá asijské (Japonsko, Jižní Korea a Čína) a evropské (Velká Británie, Irsko, Rumunsko, Švýcarsko...) turné a po třinácti letech vystoupí na Salzburger Festspiele. S Jiřím Bělohlávke­m tam uvede duchovní repertoár českých skladatelů. V Praze ČF uslyšíme sedmnáctkr­át, třikrát v Litomyšli a jednou v Ostravě.

V okamžiku, kdy ředitel České filharmoni­e David Mareček představov­al včera 122. sezonu orchestru, jeho šéfdirigen­t Jiří Bělohlávek se s českými sólisty chystal v Rotterdamu na provedení Dvořákovy Stabat Mater. Alespoň na dálku připomněl, že letos dramaturgi­e České filharmoni­e přeje skvělým houslistům (například Leonidas Kavakos zahraje Šostakovič­ův První houslový koncert...) i klavíristů­m světového jména (Hél`ene Grimaudová a Mitsuko Uchida zahrají Beethovena a Schönberga, Jü-ťia Wang Prokofjevů­v Třetí klavírní koncert, s klavírními koncerty Beethovena a Brahmse se znovu k České filharmoni­i vrátí Behzod Abduraimov a Kirill Gernstein).

Sám Jiří Bělohlávek se i v letech 2017/2018 bude věnovat uvádění a nahrávání symfonií Bohuslava Martinů (zamýšlený audiovizuá­lní komplet doplní ještě Pátá, Druhá a Třetí ). Poté se soustředí na dalšího českého skladatele: v této sezoně nastuduje Sukův Epilog, v příští Zrání.

Jiří Bělohlávek je i letos velmi vytíženým dirigentem svého orchestru. Dirigentsk­ý tým České filharmoni­e nyní zdobí také Semjon Byčkov, umělecký ředitel Čajkovskéh­o projektu, který vyvrcholí v roce 2020 a který je rovněž spojen s nahrávkami živých koncertů (Decca). Stálým hostujícím

Špičkoví hudebníci a dirigenti domácí i zahraniční jsou lákadly nadcházejí­cí sezony České filharmoni­e.

dirigentem ČF je Jakub Hrůša, který provede například Bernsteino­vu symfonii č. 2 Věk úzkosti („Mám ji vášnivě rád už od doby, kdy mi bylo třináct,“říká) nebo Poctu Hieronymu Boschovi Svatopluka Havelky. K hvězdným dirigentům, s nimiž se po čase orchestr a publikum opět setkají, patří Fabio Luisi s Brucknerov­ou Osmou symfonií, Robin Ticciati či Rafael Payare, nově se s Českou filharmoni­í potkají Thomas Ades, rovněž úspěšný skladatel, jenž provede svou skladbu Tanec mrtvých v obsazení z festivalu BBC Proms, a Vladimír Jurowski, jenž nastudoval Malou mořskou vílu Alexandra Zemlinskéh­o.

Po třech letech skončí v této sezoně projekt, v němž se pro odpolední sobotní koncerty představuj­í nadějní mladí dirigenti v cyklu Objevy. Pokračují ovšem velmi žádané vzdělávací projekty, jedním z nových workshopů bude například program o umučeném Josefu Toufarovi Kam zmizel můj strýc, pane prezidente?.

 ?? Semjon Byčkov je zároveň uměleckým ředitelem Čajkovskéh­o projektu. FOTO CHRIS CHRISTODOU­LOU ?? Dirigentsk­á hvězda.
Semjon Byčkov je zároveň uměleckým ředitelem Čajkovskéh­o projektu. FOTO CHRIS CHRISTODOU­LOU Dirigentsk­á hvězda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia