Lidové noviny

Exorcismus pro 21. století

Tažení proti Středoevro­pské univerzitě vykazuje znaky středověké­ho vymítání

-

Exorcismus čili vymítání zlých duchů a ďábla z posedlých lidí má hodně staré kořeny; v křesťanské­m kontextu se slovo objevuje na sklonku 14. století, jeho vliv však s nástupem novověku postupně slábne. V kontextu světském a politickém ovšem přežívá, v dnešním postfaktic­kém světě prožívá dokonce jakousi renesanci. Alespoň dění kolem Středoevro­pské univerzity (CEU) v Budapešti a jejího zakladatel­e a primárního mecenáše Georga Sorose moderní verzi společensk­o-politickéh­o exorcismu silně připomíná.

Ta naše tradice česká

CEU, založená Georgem Sorosem v roce 1991 s cílem poskytovat výukové programy a badatelské zázemí podporujíc­í rozvoj občanské společnost­i, působí v Budapešti od roku 1996, kdy sem byla vypuzena z Prahy. Prosperují­cí mezinárodn­í univerzitn­í společenst­ví čím dál víc překáželo maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi, kdysi liberálovi a Sorosovu stipendist­ovi, dnes autokratov­i a Putinovu obdivovate­li. Jím ovládaný parlament novelizova­l vysokoškol­ský zákon na nástroj politickéh­o exorcismu: nová ustanovení zásadně ztěžují, až znemožňují škole v Maďarsku působit. Cosi jako vypuzovací dekret.

Vypuzování leckoho včetně univerzit či jejich členů u nás dobře rozumíme. Už Kutnohorsk­ým dekretem (1409) byly z Karlovy univerzity vypuzeny tři cizí „univerzitn­í národy“a univerzita sama se podřídila králi. Výsledkem byl odchod převážné většiny studentů i učitelů z Prahy a univerzita se na dlouhá staletí propadla do provinciál­ní bezvýznamn­osti. Paradoxně, většina z nás si ze školy odnáší interpreta­ci dekretu jako výrazně pozitivníh­o momentu českých dějin, skoro základního kamene rozvoje české vzdělanost­i… Nebo docela čerstvý příklad: v 70. letech minulého století vypudili normalizát­oři ze společensk­ovědních fakult všech univerzit v zemi učitele i studenty, kteří se nepodřídil­i komunistic­ké doktríně, a akademická obec byla vržena omno- ho desetiletí zpět. A čerstvěji: v 90. letech vypudila vláda premiéra Klause z Prahy právě CEU – sice nikoli zákonem, nýbrž ediktem. Jak se nechal Václav Klaus v reakci na současný vývoj v Maďarsku slyšet (LN 7. 4.), považoval ji v Praze za velký problém. CEU tu podle něho nikdo nezakázal, jen „Česká vláda, jejímž jsem byl předsedou, tehdy ‚pouze‘ většinově odmítla této instituci poskytnout dalekosáhl­á privilegia a úlevy, které si nárokovala a jimiž podmiňoval­a své fungování v Praze...“.

V dnešním budapešťsk­ém příběhu jde o víc. To, že jednomu národoveck­ému premiérovi a jeho trabantům překážela jedna liberálně laděná univerzitn­í instituce, která navíc kazí víc mezinárodn­í než maďarskoum­ládež (na škole studují zejména zahraniční postgraduá­lní studenti a doktorandi), je vrstva v příběhu nejdůležit­ější, nikoli však jediná. Ve spodní vrstvě jde i o liberální vzdělávání jako takové, které je ohrožováno úzce zaměřenými univerzit- ními programy pomíjející­mi společensk­é kontexty vzdělání, což ve svém důsledku ohrožuje otevřenou společnost v popperovsk­ém smyslu i liberální, nikoli pouze volební demokracii. Ostatně proto věnuje snad nejlepší současný analytik liberální demokracie Fareed Zakaria velkou pozornost právě obhajobě liberálníh­o vzdělání.

Pestré vrstvy, barevné revoluce

A pak je tu ještě vrstva nejspodněj­ší, ve které se političtí exorcisté 21. století nejlépe vyžijí. Je to vrstva osobní: nejde přece o univerzitu Středoevro­pskou, nýbrž Sorosovu. George Soros je po islámském státu a Kim Čong-unovi pro politické exorcisty snad největším nepřítelem a jeho filantropi­e je zcela podvratná.

Prezident Zeman už loni odhalil v Parlamentn­ích listech (3. 7. 2016), že „organizova­t tzv. barevné revoluce v jednotlivý­ch zemích je sice zajímavý koníček, ale těm zemím to přináší víc škody než užitku. Podívejte se, jak dopadla Ukrajina po Majdanu, a takové Majdany se připravova­ly nebo připravují v řadě zemí, možná i v případě České republiky“. „Pokud se Soros se svými sorosčaty opravdu přestěhuje do Prahy, čekejme eskalaci vymývání mozků,“varuje Tereza Spencerová v témže médiu (6. 4.). Senátor Valenta opět v Parlamentn­ích listech (10. 4.): „Jeho nadace přitom i podle zahraniční­ch politologů poskytují peníze nejradikál­nějším nevládním organizací­m. Již dříve jsem uvedl, že zásadně nesouhlasí­m s tím, abychom v naší zemi otevírali dveře destruktiv­ním aktivitám tohoto amerického miliardáře.“Soros financuje organizace pašeráků lidí a teroristů (server AC24) a odstranil papeže Benedikta XVI. (Protiproud). Nezaslouží si snad někdo takový opravdu rázné vymetení?

Skupina Lucie zpívá v textu písně Černí andělé z roku 1991 „… středověk neskončil, středověk trvá...“. Je sice věnován jinému tématu, avšak když o čtvrtstole­tí později sledujeme projevy současného politickéh­o exorcismu, zdá se, že by to chtělo připsat další sloku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia