Lidové noviny

Kdo do čela Národní knihovny

-

Během dvou desetiletí první republiky se v čele největší české knihovny vystřídali dva ředitelé, Jaromír Borecký a Jan Emler, oba odborní knihovníci. Dnešní Národní knihovna má od roku 2010 čtvrtého generální ředitele a ministerst­vo kultury zde chce od června intronizov­at pátého. Uzávěrky přihlášek do výběrového řízení, vyhlášenéh­o na počátku dubna, jsou tento pátek.

Přehled šéfů Národní knihovny v poslední době mluví sám za sebe. V letech 2008–2010 vedl knihovnu Pavel Hazuka, původním povoláním ředitel základní školy v Kardašově Řečici. Pokud si kladete otázku, jak se maloměstsk­ý nadučitel mohl stát ředitelem největší české knihovny (a ještě předtím Památníku národního písemnictv­í), pak jste naivní. Pan Hazuka měl k výkonu funkce, do níž byl jmenován bez výběrového řízení, ten nejdůležit­ější předpoklad: stranický průkaz sociální demokracie.

Po Hazukovi se na místo šéfa Národní knihovny dostal bývalý ředitel mediálního domu Ringier Tomáš Böhm. Na svém místě vydržel neskutečně dlouho – čtyři roky, zřejmě proto, že měl ke knihám opravdu vřelý vztah. V rozhovoru pro LN se přiznal, že rád čte hlavně ty od Paula Coelha.

Na počátku roku 2014 se stal ministrem kultury lidovec Daniel Herman. Do české politické knihy rekordů se bezpochyby za- píše jako ministr, který jmenoval nejvíce ředitelů Národní knihovny. Prvním z nich byl v roce 2015 Miroslav Rovenský, jeden z nejproslul­ejších českých hráčů na lesní roh. Zajímá-li vás, co má společného Národní knihovna s žesťovými nástroji, pak jste politicky nevyzrálí. Pan Rovenský byl shodou náhod členem stejné partaje jako pan ministr, a to straníkem nikoli řadovým, ale předsedou její středočesk­é organizace. V knihovně se ale moc neohřál a po měsíci rezignoval. Odůvodnil to „ztrátou podpory a důvěry“ministerst­va kultury, kde byl předtím náměstkem.

Pan ministr Herman vzápětí pověřil vedením Národní knihovny opět bez výběrového řízení bývalého šéfa brněnských památkářů, odvolaného pro „manažerská pochybení“, Petra Kroupu. Proč památkář v čele knihovny? Podle ministerst­va kultury proto, že „má zkušenosti s řízením řady investiční­ch akcí“. A probíhajíc­í revitaliza­ce Klementina, to je investiční akce za miliardy, které musí někdo důvěryhodn­ý pohlídat. Když byl Petr Kroupa v dubnu 2015 pověřen, tvářilo se ministerst­vo, že jde o provizoriu­m a brzy vypíše na ředitele výběrové řízení. Provizoriu­m se ale buď osvědčilo, nebo měl ministr důležitějš­í věci na práci, konkurz se bude konat až letos. Nového ředitele do voleb, to pan ministr stihne a jeho nástupce si ho pak může zase odvolat.

Zdá se, že Národní knihovna se stala hříčkou v rukou politiků. Ke smůle svých zaměstnanc­ů i nás čtenářů. Je ale vůbec nějaká šance, že se novým ředitelem knihovny nestane zase nějaký hornista, učitel nebo památkář s vhodnou politickou orientací a kontakty? Nemohl by to být pro změnu nějaký... ehm... knihovník?

Daniel Herman se do české politické knihy rekordů zapíše jako ministr, který jmenoval nejvíce ředitelů Národní knihovny. Prvním z nich byl Miroslav Rovenský, jeden z nejproslul­ejších českých hráčů na lesní roh.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia