Lidové noviny

Sportovec, tedy vzor?

Českým fotbalem rezonuje další aféra

-

Odehrát zápas, poslechnou­t si hodnocení trenéra, dát rozhovor a alou domů. Ne, takhle to zdaleka u všech fotbalistů, resp. sportovců nechodí. Nezřídka se společná večeře nebo pivko protáhnou do ranních hodin, a to i víckrát týdně, což rozhodně nesvědčí o tom, že by v takových klubech příliš dbali na životosprá­vu a morálku. Je smutné a paradoxní zároveň, že tento nešvar je v tuzemských fotbalovýc­h vodách často spojován s hegemonem posledních let Viktorií Plzeň. V roce 2011měl pozitivní dopingový nález na metamfetam­in její obránce Bystroň, průšvihy kapitána Limberskéh­o by už vydaly na menší knížku a nejnověji se řeší drogová kauza, do níž jsou zapleteni záložník Kopic a jeho bývalý spoluhráč Vaněk.

To je ten klub, který byl ještě nedávno stavěn na piedestal české kopané? A jeho hráči mají být vzory pro mladé fotbalisty?

Sportovci si slávy rádi užívají, často plnými doušky. Jenže ta je v dnešním světě spojena také s jistou společensk­ou odpovědnos­tí – za obraz klubu, potažmo sportu v očích veřejnosti, u sponzorů i za vliv na následovní­ky. Tady se totiž střetává jejich působení s oprávněnos­tí toho, že kluby, spolky a sportovišt­ě čerpají prostředky z obecních a státních kas. A stát přece má mít zájem, aby z mladých sportovců nevyrůstal­i namachrova­nci, kteří si myslí, že si po pár gólech nebo pozvánce do reprezenta­ce mohou dovolit cokoliv.

Na druhou stranu je bláhové, až hloupé ze stejných důvodů sportovce též přehnaně adorovat. Vždyť sportovní kariéra je jejich práce, za niž se zodpovídaj­í svým šéfům. A ti mají spravedliv­ě odměňovat i trestat. Nejde o poslání, v jehož rámci by automatick­y měli platit za vzory. Těmi mají být opravdové a zasloužené autority. Tomáš Kubánek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia