Lidové noviny

K absurdní debatě o Transgasu

- Ad LN 12. 4.: Ztráty, které nesmíme dopustit Ivana Kalinová Kyzourová, historička umění

Předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková (povoláním muzejní pracovnice zaměřená na publikován­í starších pohledů na Prahu) odbývá můj názor na Transgas konstatová­ním, že jsem „historička umění profesně zaměřená na starší období“a že „zdánlivá logika mých závěrů je pouhou demagogií“. Jsem překvapena, jaké argumenty jsou používány v debatě, která se tváří jako odborná. Připomeňme tedy, že z úst Kateřiny Bečkové nezaznělo k souboru budov Transgasu nic jiného, než že je jedinečný, mimořádný, kvalitní, unikátní, neopakovat­elný, znaménko krásy, technický unikát, umělecký unikát apod.

Demagogie se dopouštím zřejmě proto, že využitelno­st Transgasu pokládám za významný aspekt při úvahách o jeho ochraně. Pokud by stát usoudil, že Transgas je důležitou součástí našeho kulturního dědictví, pak jej neměl prodávat firmě založené na generování zisku. Ale i stát, domnívám se, by měl potíže jak s opravou, tak s trvale udržitelný­m využitím areálu Transgasu.

Autorka zcela pomíjí hlavní obsah mého článku – tedy apel, aby se ochránci památek starali o majetkovou politiku státu a města. Problémy přitom vyvolává právě nepromyšle­ný rozprodej majetku, a to nejen v Praze. Státní památková péče není ochotna se tomuto jevu postavit čelem a Klub Za starou Prahu to zřejmě bere jako normální.

Co se týče otázky, zda by „někoho zarazilo, pokud by Klub Za starou Prahu v roce 1900 bojoval za záchranu významné stavby z roku 1850“, lze odpovědět, že asi nezarazilo, i když si nějak nevybavuji konkrétní případ. Klub byl založen v době, kdy vrcholila asanace předmodern­í Prahy. Pokud si dnes myslí, že na tomto poli má dobojováno a většinu své energie může napřít jinam, pak lze pochybovat o jeho smyslu, případně zvážit jeho přejmenová­ní. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia