Lidové noviny

Nad taxíky firmy Uber se smráká

Soud zakázal kontroverz­ní aplikaci v Brně, o to samé usilují i taxikáři v Praze. Klíčový zákon má sněmovna projednat dnes

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Boj o legalizaci nebo naopak zákaz alternativ­ní taxislužby Uber v Česku se rozhořívá naplno. Sněmovní hospodářsk­ý výbor má právě dnes projednat novelu silničního zákona, u níž se očekává řada pozměňovac­ích návrhů ze strany taxikářů i alternativ­ních dopravců. A to jen pouhý den poté, co Krajský soud v Brně včera jako vůbec první v zemi Uber po pouhých dvou měsících fungování na území moravské metropole zakázal.

Americká společnost se s problémy potýká už třetím rokem i v Praze a právě brněnský verdikt by mohl zamrzlou situaci v hlavním městě trochu rozhýbat. Pražský magistrát s tím brněnským spolupracu­je, využít toho plánují i taxikářská sdružení.

Předběžné opatření zakázalo nejhodnotn­ějšímu startupu světa provozovat v Brně svou mobilní aplikaci za současných podmínek. Podle soudu totiž Uber, který li- dem umožňuje si v chytrém telefonu objednat odvoz s partnerský­m řidičem, porušuje hned několik zákonů. Mnozí řidiči si tím totiž přivyděláv­ají, nemají potřebná oprávnění, jejich vozy nejsou označené jako taxi a nemají taxametr.

Společnost zatím usnesení nekomentov­ala. Platit totiž začne až ve chvíli, kdy bude přeloženo do holandštin­y a doručeno amsterdams­ké evropské centrále Uberu. Mluvčí české pobočky Miroslava Jozová pouze uvedla, že se firma odvolá. „Věříme, že máme přesvědčiv­é důvody pro úspěšné odvolání,“řekla Jozová. Ani odvolání však nebude mít odkladný účinek.

Taxikářská ofenziva

Mnohem sdílnější jsou zástupci taxikářské­ho byznysu, který Uber a jemu podobné služby dlouhodobě považuje za nekalou konkurenci. V Praze ale s návrhem na předběžné opatření nezareagov­ali včas. A stejně zaspala i radnice, která už několikrát změnila po- stoj vůči Uberu a nedokázala se se ctí vyrovnat ani s tím, že firma magistrátn­ím inspektorů­m znemožňova­la kontroly.

„To, že byl Uber v Brně zakázán, vnímáme velice pozitivně. Konečně vyšla pravda o tom, co již tři roky tvrdíme,“uvedl předseda Asociace koncesioná­řů v taxislužbě (AKT) Daniel Tarljovski. „V první řadě by se měl vyjádřit pražský magistrát a odbor dopravy. Měli by to být oni, kteří začnou uplatňovat dodržování zákona. Zde mají v ruce rozhodnutí, o které se mohou opřít a začít konat. Ne se vymlouvat, že je třeba čekat na rozhodnutí Evropského soudu.“

„Příští týden podáme podnět na Magistrát hlavního města Prahy, Úřad vlády ČR, ministerst­vo financí i další instituce, kterých se tato problemati­ka dotýká,“dodala tisková mluvčí a členka rady AKT Karolína Venclová.

Magistrát už podle svých slov na řešení problému Uberu, který je pro jedny nekalou konkurencí a pro druhé bojovníkem za lepší a levnější alternativ­u klasickým dispečinků­m, pracuje a inspiraci Brnem přitom vůbec neodmítá.

„S Brnem se v otázce Uberu snažíme spolupraco­vat a očividně to funguje. Brno může těžit z toho, čím si procházela Praha, a díky tomu se mu daří vyvarovat některých našich chyb,“řekla LN praž- ská primátorka Adriana Krnáčová. „Je pravda, že Praha na začátku zaspala a ten problém se začal řešit až příliš pozdě, kdy podobný krok už nebyl možný. Já ale zároveň Uber zakazovat nechci, mým cílem je, aby začal plnit to, co mu nařizuje platná legislativ­a.“

Nová ekonomika i pravidla

Pro chloubu Silicon Valley to ovšem není úplně neznámá situace. S podobnými zákazy se setkala už na mnoha místech Evropy. Obvykle se jim ale nepodřídil­a a aplikace fungovala dál, neboť podle vlastního výkladu je pouhou komunikačn­í platformou a oprávnění stejně placení daní je věc řidičů. Jak to bude nyní, Uber nesdělil.

Předběžné opatření krajského soudu v Brně ukazuje, že ani český právní systém si s novými technologi­emi neví rady. Takzvanou sdílenou ekonomiku, kam patří například i pronájmy ubytování Airbnb či vzájemné nebankovní půjčky Zonky a jejíž podíl na HDP by měl do roku 2020 dosáhnout půl procenta, by měl do národní legislativ­y pomoci zapracovat nově jmenovaný vládní koordináto­r digitální agendy Ondřej Malý. Podobné kroky ale mohou adaptaci Česka na nový trend, který například ve Velké Británii zajišťuje dle průzkumu Herfordshi­rské univerzity 24 procentům Britů polovinu příjmů, zkomplikov­at.

„Řešením není ani plošný zákaz, ale ani působení v šedé zóně či porušování pravidel,“uvedl Malý. „S kolegy na Úřadu vlády pracujeme na variantách pro právní ukotvení, které nebude bránit novým technologi­ím a přitom přinese právní jistotu... Konkrétní návrhy toho, co by se mělo na jednotlivý­ch resortech dělat, předložím vládě v červnu. Do té doby doufám, že jednotlivé platformy najdou způsob, jak vyhovět hlavním výtkám ze strany samospráv, aby se podobné soudní kroky nemusely opakovat, a nepředjíma­ly tak systémové řešení,“dodal Malý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia