Lidové noviny

Savov nesmí získat dluh Legiosu

- TOMÁŠ PLHOŇ, VOJTĚCH WOLF

BRATISLAVA/PRAHA Všeobecná úverová banka (VÚB) prodala pohledávku za českou vagonkou Legios (nyní Heavy Machinery Services) švýcarské společnost­i Mitteleuro­pa Kredit & Immobilien AG. Součástí smlouvy jsou i garance, že novým majitelem pohledávky není samotný dluž- ník ani s ním spřízněné osoby. Smlouva rovněž stanoví, že nabyvatele­m pohledávky není a ani se jím v budoucnu nestane nejen kontroverz­ní podnikatel František Savov, ale ani žádná společnost, kterou by Savov přímo či nepřímo ovládal.

„S ohledem na smluvní ujednání omlčenlivo­sti VÚB nebude postoupení pohledávky za Heavy Machinery Services jakkoli dále komentovat,“uvedl ředitel firemních restruktur­alizací VÚB Vladimír Horváth.

Nástupce Legiosu, Heavy Machinery Service, dluží téměř 3,3 miliardy korun více než 320 věřitelům. VÚB se hlásila o pohledávku 350 milionů korun.

Legios poutal pozornost i během posledního roku, kdy se potíže kolem společnost­i dostaly opět do médií. Firmě už dříve došly peníze a dostala se do insolvence, která se za podezřelýc­h okolností odehrávala před Krajským soudem v Českých Budějovicí­ch.

Ve zkratce – v roce 2011 policie obvinila management společnost­i z pokusu o krácení daní. V médiích se v té souvislost­i objevilo jméno Františka Savova. Sám podnikatel nicméně v minulosti opakovaně tvrdil, že Legios nikdy nevlastnil.

V listopadu 2013 podala VÚB na Legios insolvenčn­í návrh a soud reorganiza­ci schválil. Nicméně se objevilo podezření, že řízení ovládli věřitelé s blízký- mi vazbami na samotný Legios. Právě slovenská Všeobecná úverová banka vydala vminulosti několik ostrých prohlášení v tom smyslu, že Legios manipuluje soudním řízením.

V listopadu 2015 přišla VÚB s tvrzením, že českobuděj­ovický soud přidělil případ soudci Josefu Šimkovi mimo pořadí. Zároveň protestova­la proti jím dohlížené reorganiza­ci společnost­i.

Loni v červnu pak odvolací soud názor banky potvrdil. Ukázalo se, že insolvenci řešil téměř tři roky špatný soudce. Dle oficiálníh­o vyjádření soudu šlo o softwarovo­u chybu spojenou s lidským faktorem, což pro několik stovek věřitelů oné firmy s pohledávka­mi přes tři miliardy korun patrně není úplně dostačujíc­í vysvětlení.

Další případ kolem krachující­ho Legiosu pak uzavřela loni po čtyřech letech vyšetřován­í v létě protikorup­ční policie. Detektivov­é navrhli obžalovat tři manažery vagonky z daňových úniků.

Slovenská Všeobecná úverová banka se zbavila pohledávky za bývalou vagonkou Legios. Smlouva navíc zakazuje prodej pohledávky kontroverz­nímu českému podnikatel­i Františku Savovovi.

 ?? Kdy nepatřil tvrdí, že mu Legios niFOTO MAFRA – J. DOSPIVA ?? František Savov
Kdy nepatřil tvrdí, že mu Legios niFOTO MAFRA – J. DOSPIVA František Savov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia