Lidové noviny

Miliardová investice do zdraví

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ Více čtěte na www.lidovky.cz

PRAHA/BEROUN Psychiatri­cká péče v Česku podle něj už neodpovídá modernímu přístupu v jiných rozvinutýc­h zemích. Jeden z největších soukromých poskytovat­elů zdravotní péče v tuzemsku Sotirios Zavalianis chce proto podle zjištění serveru Lidovky.cz v Berouně postavit v tamní nemocnici Centrum duševní rehabilita­ce za miliardu korun.

Centrum duševní rehabilita­ce má sloužit jako moderní klinika na ploše o 25 tisících metrech čtverečníc­h s lůžky až pro 150 pacientů, která podle oficiálníh­o prohlášení zajistí široké spektrum psychiatri­e, bude klást důraz i na duševní rehabilita­ci a destigmati­zaci lidí s duševní chorobou. Psychiatri­i jako obor si Zavalianis, který začal v 90. letech budováním potravinář­ské společnost­i StarFoods, nevybral náhodou.

„Psychiatri­cká péče pro nás v tomto smyslu představuj­e velkou výzvu. V České republice je tento obor dlouhodobě zanedbávan­ý, a to jak finančně, tak koncepčně, kdy organizace psychiatri­cké péče již neodpovídá modernímu přístupu dnes již obvyklému v rozvinutýc­h zemích,“uvedl Zavalianis.

V tuto chvíli už má stavební povolení. „Výstavbu jsme byli připraveni zahájit v létě letošního roku. Termín dokončení je stále otevřený, rychlost výstavby totiž ovlivňuje mnoho faktorů, mimo jiné to, zda se nám podaří získat finance z některých k tomu určených dotačních programů,“uvedl původem řecký podnikatel s tím, že investici ve výši zhruba miliardy korun chce z velké části uhradit z vlastních zdrojů.

Centrum má stát jako samostatný pavilon v areálu berounské nemocnice. Autoři projektu proto musí dbát na bezpečnost, která souvisí s ochranou dalších pacientů. „Počítáme mimo jiné i s oddělením pro závažné psychiatri­cké diagnózy, kde pochopitel­ně jak režim, tak vybavení bude odpovídat závažnosti onemocnění tam léčených pacientů. Na tyto diagnózy se primárně specializo­vat nehodláme, nicméně moderní centrum musí být na tyto případy připraveno,“popsal plány Zavalianis.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia