Lidové noviny

Intervence byly dobrým krokem

- PETR KAIN

Senátor a vlastník úspěšné textilní společnost­i Juta Jiří Hlavatý původně na měnové intervence ČNB nadával, nyní je však chválí.

PRAHA Intervence České národní banky (ČNB) podle továrníka a senátora Jiřího Hlavatého české ekonomice pomohly. Rozhodně pak pomohly jeho textilní společnost­i Juta, která loni dosáhla rekordních výsledků. Tržby se vyšplhaly na 7,5 miliardy korun a zisk před započtením úroků, daní a odpisů dosáhl takřka jedné miliardy korun.

Podle Hlavatého byla jedním z důvodů rekordních výsledků právě slabá koruna, kterou ČNB držela na uzdě od podzimu roku 2013. Zpočátku byl přitom Hlavatý na centrální banku kvůli intervencí­m pořádně naštvaný.

Obhajoba guvernéra ČNB

„První rok intervencí jsme byli hodně rozzlobení, protože jsme byli zajištění a rozhodnutí ČNB nás připravilo o více než 50 milionů korun. S guvernérem ČNB jsme si vyměnili v novinách na tuto věc názory, on za mnou pak dokonce přijel a u stolu jsme si vše vyříkali,“vzpomíná teď Hlavatý. deme tvrdě pracovat, ať bude euro za 24 korun nebo za 27 korun,“tvrdí Hlavatý.

Nejsou lidi

Stejně jako řada dalších firem i Juta se podle něj potýká s nedostatke­m pracovních sil. Nutně to podle něj vede k tomu, že se nakonec společnost­i o zaměstnanc­e přetahují.

„Nedávno jsem jednomu italskému podnikatel­i říkal, že už nevím, co mám dělat, abych si zaměstnanc­e udržel. Vždyť jsme jim za poslední dva roky zvedli platy o 15 až 20 procent. Dokonce ve firmě mluvím veřejně o tom, že když odejde dobrý zaměstnane­c, protože jsme mu nevytvořil­i dobré pracovní podmín- ky nebo neodstrani­li překážky, které mu brání v kvalitním výkonu, budu to považovat za hrubé porušení pracovní kázně ze strany ředitele závodu, v němž ten člověk pracoval,“popisuje Hlavatý.

Silná koruna a slabá libra

Jak dodává, loňský rekordní rok bude těžké zopakovat. Nejde jen o to, že se bude muset Juta prát se silnější korunou. Rekordního výsledku dosáhla totiž textilní společnost i díky loňským stabilizov­aným cenám surovin, na jejichž výši je Juta hodně závislá.

„Když výrazně stoupnou, tak tratíme, protože jen těžko můžeme zvýšit ceny našich výrobků. Trh to prostě neakceptuj­e,“vy- světluje Hlavatý. Potíž je v tom, že od počátku letošního roku stoupla o pětinu cena polymerů, tedy vstupních surovin Juty.

„Při nákupu sta tisíc tun očekáváme zvýšení nákladů o 500 milionů korun. Jednoduché pro nás není ani prudké oslabení libry, která oslabila o 20 procent. Když máte při vývozu do Velké Británie marži 20 procent, tak najednou zjistíte, že si maximálně pokryjete výrobní náklady a nevyděláte nic,“vysvětluje Hlavatý.

Nicméně tvrdí, že navzdory těžším podmínkám chce mít Juta letos minimálně stejný objem výroby jako loni. „Nepočítáme v našich plánech s tím, že bychom šli s tržbami pod loňských 7,5 miliardy korun,“říká Hlavatý.

 ?? Z loňského roku se podle Jiřího Hlavatého letos nejspíš kvůli posilující koruně zopakovat nepodaří, přesto vedení podniku Juta počítá s tím, že udrží alespoň srovnateln­ý objem výroby FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Rekordní výsledky
Z loňského roku se podle Jiřího Hlavatého letos nejspíš kvůli posilující koruně zopakovat nepodaří, přesto vedení podniku Juta počítá s tím, že udrží alespoň srovnateln­ý objem výroby FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Rekordní výsledky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia