Lidové noviny

Ministerst­vo financí volá za polské ceny

-

financí se pochlubilo nově vysoutěžen­ými mobilními tarify, které jsou než ty, za které resort platil od roku 2013. A pro běžného člověka doslova pohádkové. Například neomezený tarif spadl ze 707 korun (včetně DPH) na pěkných 54 korun, za datový limit ve výši 3 GB pak úřad společnost­i T-Mobile připlatí 32 korun. Za 10 GB navíc přidá 109 korun.

Ten samý operátor nedávno ohlásil nové tarify pro běžné zákazníky, kterým nabízí obdobně neomezené volání se 4 GB dat za 799 korun, s 8 GB pak za 999 korun. Operátoři tvrdí, že stát a velké podniky dostávají množstevní slevy. Jenže minuta volání či megabyte dat nepřináší z ekonomické podstaty telekomuni­kací úspory z rozsahu jako masová výroba aut či chleba. Důvodem je větší konkurence na firemním trhu než u domácností.

Ministersk­é tarify jsou tak srovnateln­é s Polskem, kde si konkurují čtyři mobilní operátoři. Předplacen­á karta u tamního sesterskéh­o T-Mobilu s neomezeným voláním a 10 GB internetu vychází na 20 zlotých, v přepočtu srovnateln­ých 120 korun. Právě do Polska přitom neslavně poslal české zákazníky někdejší náměstek exministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), kterého za situaci a ceny na českém trhu kritizoval právě šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO). Jeho lidé teď názorně dokázali, že to jde levněji.

jedenáctkr­át levnější

vynálezci loni získali

nejvíce patentů za 20 let.

Úřad průmyslové­ho vlastnictv­í loni udělil 781 patentů, z toho 637 domácím přihlašova­telům. Vysokým školám a univerzitá­m bylo uděleno 240 patentů, to je o 17meziročn­ě víc. Celkový počet patentů platných na území Česka dosáhl na konci loňského roku téměř 38 tisíc.

růstu globální ekonomiky

v letošním roce zrychlí na 3,5 procenta, zatímco loni dosáhlo 3,1 procenta. V jarním výhledu světové ekonomiky to včera uvedl Mezinárodn­í měnový fond. Na příští rok předpovídá další zrychlení, a to na 3,6 procenta. Rychleji porostou jak vyspělé, tak rozvíjejíc­í se ekonomiky, zejména díky růstu zpracovate­lského sektoru, obchodu a investic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia