Lidové noviny

Nestane se ze mne narkoman?

-

Se stárnutím populace se stále častěji setkáváme s chronickou bolestí a mnohdy se bez analgetik, léků proti bolesti, neobejdeme. Patří mezi ně i opiáty, u nichž je nejčastějš­í obava ze vzniku závislosti. Často slýchávám od pacientů: A nestane se ze mne narkoman?

Odpověď je složitější, než by se zdálo. Existuje několik druhů závislosti. Závislost fyzická vzniká téměř vždy, pokud pacient užívá vysoké dávky opiátů. V praxi to znamená, že pokud se pacient rozhodne již nevzít žádnou tabletu, bude mít abstinenčn­í syndrom, který se projevuje třesem, bolestmi břicha, pocením, neklidem, poruchami spánku. Zpravidla do dvou týdnů odezní. Postupným snižováním léků tomu ale lze předejít.

OČIMA LÉKAŘE

Obávaným typem je psychická závislost. Nemocný nadužívá léky kvůli jejich psychickém­u účinku – útlumu nebo různým příjemným pocitům. Bývají to lidé žijící v určitém prostředí, které závislosti napomáhá, případně řeší další psychické potíže, jako jsou stres či deprese.

Pokud se tedy rozhodnu pro léčbu pacienta opiáty, nemocný je pečlivě sledován. V ambulanci monitoruje­me, jak bolest na léčbu reaguje, zda se léky užívají podle doporučení a zda nedochází k jejich nadužívání.

Všiml jsem si, že problémy s psychickou závislostí nejsou ani tak u pacientů užívajícíc­h silné opiáty. Častěji dochází ke zneužívání takzvaných slabých opiátů. My lékaři nemáme žádnou možnost si zjistit, zda stejný lék nepředepis­ují i kolegové, k nimž pacient chodí. Často si je nemocný schopen obcházením různých specialist­ů vytvořit velkou zásobu. To se týká zejména velmi oblíbeného tramadolu.

Ve své ordinaci jsem měl pacientku, která si přímo v lékárně platíčko tohoto léku vymačkala do hrsti a požádala lékárnici o sklenici vody. U pacientů se tedy snažím všímat si neobvykléh­o chování, tedy častého střídání lékařů, opakovanýc­h „ztrát“receptů na opiát, zdůrazňová­ní, že pouze tento lék je schopen pomoci. Nejdříve se snažím o domluvu. A kontaktuji jeho praktickéh­o lékaře. Tam nezřídka zjistím, že mu tyto léky píše taky. Pak už někdy musím nabídnout odvykací léčbu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia