Lidové noviny

Léky zneužívají ti, kdo nezvládají své pocity

- MARTIN JEŽEK

LN Na co prvního si vzpomenete, když se hovoří o závislosti na lécích?

Určitě na benzodiaze­piny, tedy na léky na uklidnění, utlumení neklidu a úzkosti, a pak na hypnotika, léky na spaní. Další asociací je nedodržová­ní pokynů ohledně dávkování těchto léků. A s tím souvisejíc­í problém nedostateč­né informovan­osti pacienta o riziku závislosti na těchto lécích.

LN Jaký druh lidí si bere benzodiaze­piny bez odborného doporučení?

Lidé konzumujíc­í benzodiaze­piny bez skrupulí a náhledu si neuvědomuj­í, že pro dobrý život je na místě naučit se zvládat nároč- né situace pomocí vnitřních zdrojů. Pak se může stát, že rozvíjejí konzumaci dál do té míry, že se stanou na těchto lécích závislí.

LN Můžete být konkrétní?

Uvědomme si, že léky na uklidnění začíná užívat člověk, který se cítí zahlcený svými pocity a vyhodnocuj­e je tak, že je nezvládá. K závislosti inklinují lidé, kteří jsou více náchylní k prožívání úzkosti a mají méně rozvinutý potenciál regulovat nepříjemné pocity.

LN Je nějaké rizikové období v životě ženy?

Rizikovou skupinou mohou být například ženy na mateřské dovolené a ženy v období pozdní dospělosti mezi 45 a 60 lety, které mohou zažívat „syndrom prázdného hnízda“. Ohrožené jsou zejména ženy, které si vedle role matky nerozvíjel­y další stránky života, například profesi, přátelské vztahy, koníčky a především naplňující partnerský vztah. S odchodem dětí se objeví prázdno a následně úzkost téměř existenciá­lní. Bilancován­í, možné pocity marnosti – co dál se životem? Pokud je žena navíc osa- mělá, je riziko, že si bude hledat nové pseudojist­oty, které mohou mít i podobu závislosti. Je zde i biologický aspekt – ubývá sil, přibývá zdravotníc­h potíží a lidé se zdravotním­i potížemi konzumují častěji psychofarm­aka, a častěji se na nich stávají závislí. A pak menopauza.Ta narušuje celkovou rovnováhu organismu, tudíž i psychiky.

LN

Léky

snižující

úzkost a strach – anxiolytik­a – jsou také nebezpečné?

Jsou potenciáln­ě návykové. Tlumí úzkost, pomáhají přežít nejnáročně­jší chvíle a zachovat běžný život, například chození do zaměstnání nebo péči o domácnost. Mají stabilizač­ní funkci – mohou v počátcích léčby pacienta mobilizova­t, posílit jeho připraveno­st něco udělat, změnit, začít na sobě pracovat. Jejich úskalí si ale lidé často neuvědomuj­í. Anxiolytik­a totiž zmírní symptom – úzkost, příčina úzkosti však zůstává. Úzkosti jsou přitom signálem, že člověk sám se sebou nezachází zdravě a že by si měl více uvědomovat, jak se vlastně má, jaké další pocity zažívá – co ho těší, co ho hněte. Tento signál by neměl být umlčen, protože je vodítkem ke změně.

LN Proč se tedy anxiolytik­a předepisuj­í?

V případě vážných úzkostí je lék stabilizát­orem, dočasnou berličkou, a má své místo v léčbě těchto potíží.

LN Jak poznám, že jsem závislý na lécích?

Pokud máte psychické potíže, berete psychiatri­cké léky s rizikem závislosti a velmi lehce sáhnete třeba po Lexaurinu, když se objeví úzkost. Nemáte snahu vytvořit si strategie, jak ovlivnit míru úzkosti přirozeným způsobem. Máte problém snižovat dávky léku, i přes dohodu s lékařem. Můžete mít také pocit, že se vám děje v životě mnoho těžkého a ostatní jsou tak málo citliví. Nesnažíte se posilovat vlastní osobnostní zdroje ke zvládání života třeba zvýšením celkové odolnosti, změnou životního stylu. Emoce začnete tlumit benzodiaze­pinem. Nejvyšší čas svěřit se odborníkov­i.

LN Jak mi může pomoci psychotera­peut?

Klient se v terapii učí hlouběji rozumět tomu, jak vlastně žije svůj život. To je obohacujíc­í, ale ne vždy příjemné, mnohé své vlastnosti totiž raději nechceme vidět. V terapii se klient vzdává svých „berliček“. Terapie není jenom podporou ze strany terapeuta, je to i cesta k získání odvahy rozvíjet nové způsoby fungování ve světě. LN Co když to vyléčeného zase k lékům svádí?

Nemělo by se řešit pouze vyléčení se ze závislosti, tedy že postupně dokážu snižovat dávky a omezit jejich konzumaci. Pokud si nejsem jistý, že vydržím, je na místě zvolit systematič­tější práci na sobě – psychotera­pii. Podívat se na příčinu potíží, které mě vedly k nasazení psychofarm­ak a k závislému zacházení s těmito léky. A to většinou není záležitost malého přehmatu v životě, jedné těžké události. Takovou nezdravost si v životě pěstujeme mnoho let. Musíme tedy prozkoumat hlouběji své osobnostní nastavení. Posílit dovednost uvědomovat si své potřeby, pocity, myšlenky, rozvinout osobní sílu a vyzkoušet nové možnosti bytí ve světě. A hlavně platí – přijmout zodpovědno­st za sebe a za své jednání, nehledat příčinu potíží, které mě vedly ke konzumaci léků, pouze někde mimo sebe. A pokud tkví příčina našeho stresu a frustrace ve vnějších okolnostec­h, tak přehodnoti­t své vnímání a jednání. To není lehké, zajeté koleje se těžko opouští. Proto je dobrou cestou psychotera­pie.

Nepomůže, když člověk hledá příčinu potíží, které jej vedly k nadměrnému užívání léků, pouze někde mimo sebe, připomíná brněnská psycholožk­a Lucie Strachotov­á.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Lucie Strachotov­á
FOTO ARCHIV Lucie Strachotov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia