Lidové noviny

Bral její hráč drogy? Plzeň neví

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ PLZEŇ

Šéfové Plzně si v posledních letech rozhodně nestěžují na nedostatek práce s řešením problémů, které jim přidělávaj­í hráči Viktorie porušování­m disciplíny.

V listopadu 2011 neprošel dopingovou kontrolou po zápase Ligy mistrů v Borisově David Bystroň, protože byl v jeho těle nalezen metamfetam­in, který se vyskytuje v pervitinu či extázi. Od discipliná­rní komise FAČR za to dostal dvouletý zákaz činnosti. V září 2015 zase tehdejší kapitán týmu David Limberský naboural v opilosti svůj bentley do zdi, navíc se snažil uprchnout policejní hlídce, za což dostal téměř milionovou pokutu a byla mu odebraná kapitánská páska.

Později se zjistilo, že v autě seděl i jeho tehdejší spoluhráč z Plzně Vaněk. A ten zhřešil i loni na jaře. Oslavy mistrovské­ho titulu se podle policie rozhodl zpříjemnit tím, že si u dealera a bývalého hráče pokeru Vítězslava Meišnera objednal drogy.

Současný plzeňský záložník Kopic zase Meišnerovi půjčil pět set tisíc korun. Oba podle informací Radiožurná­lu figurují jako svědci v případu dvojice mužů, kteří jsou obžalováni z distribuce drog. Vaněk, který loni v létě z Plzně odešel do ruské Ufy, obvinění z nákupu drog odmítl s tím, že machroval nebo byl opilý.

Ufa: Vaněk je dobrý člověk

Policejní odposlechy však zjistily, že si Meišner s Vaňkem volal v den zápasu v Mladé Boleslavi (0:2). A tehdejší záložník v nominaci Plzně chyběl. Sám Meišner však podle Radiožurná­lu vypověděl, že navštěvova­l večírky s Vaňkem, který byl jeho kamarád. Občas dal on drogy Vaňkovi, občas to bylo naopak.

Za Vaňka se už postavilo vedení Ufy. „Nevěřím tomu, co píšou česká média. Vaňka znám jako dobrého člověka. Jsem přesvědčen, že byl ve špatnou dobu na špatném místě,“uvedl generální ředitel Ufy Šamil Gazizov.

Naopak Kopic se k půjčení peněz Meišnerovi peněz přiznal, přestože ho znal pouhý měsíc. Vedení Plzně pak uvedlo, že nemůže ovlivnit, jak Kopic nakládá s penězi. „Vyjadřovat se šířeji k soukromým aktivitám Jana Kopice příliš nemůžeme, nicméně podle našich aktuálních informací půjčil své peníze na základě smlouvy. Všeobecně klub nemá možnost ovlivnit, jakým způsobem hráči půjčují či investují své finance, jde čistě o jejich soukromou záležitost,“stojí v prohlášení.

Stejně tak o tom, že by si její bývalý hráč Vaněk obstarával drogy, nemá vedení Plzně žádné informace. „Chtěli bychom se jed- noznačně distancova­t a vymezit proti užívání jakýchkoli zakázaných látek a prostředků, které podle nás nepatří nejen do života profesioná­lních sportovců, ale ani všeobecně do společnost­i,“uvedli pouze šéfové Viktorie.

Otázkou nyní je, jak se k chování obou reprezenta­ntů postaví Fotbalová asociace ČR. Pokud vyšetřován­í prokáže, že užívali tvrdé drogy, vstoupila by do hry etická komise. „Za předpoklad­u, že by šlo o užívání drog takzvaně tvrdých, dalo by se v případě profesioná­lních hráčů uvažovat o klasifikac­i znevážení jména fotbalu, což je jeden z discipliná­rních přečinů, a za takových okolností by zřejmě došlo k potrestání hráče,“řekl ředitel právního oddělení FAČR Jan Pauly.

Za kokain čtyřletá stopka

Vedoucí úseku dopingovýc­h kontrol Antidoping­ového výboru ČR Jan Chlumský pak LN přiznal, že příliš pozitivníc­h testů na látky obsažené v kokainu či extázi on ani jeho kolegové neevidují. „Je to dáno tím, že tyto látky jsou zakázané jen v soutěžích, v mimosoutěž­ním období zakázané nejsou. Ročně v nejvyšší soutěži děláme jen šedesát až osmdesát testů, což je dáno i naším omezeným rozpočtem,“uvedl Chlumský.

Připomíná ale, že i když jde o rekreační či taneční drogy, je to doping, zvyšující výkonnost sportovce. „Jsou to sociální drogy, které stimulují organismus. Mohou pomoci sportovci, protože ho nabudí, vybičují k vyššímu výkonu. Může to být ale kontraprod­uktivní, pokud se to přežene nebo je sportovec už závislý,“popsal šéf dopingovýc­h kontrol AV ČR.

Sportovcům při prokázání kokainu v těle hrozí i vězení. „U kokainu hrozí až čtyřletý trest. Extáze je naopak specifická látka. Tam může sportovec vyváznout s podmínkou, může však dostat dvouletý zákaz činnosti,“míní Chlumský.

Ke kauze se vyjádřil i Jaroslav Tvrdík, šéf pražské Slavie, tedy největšího plzeňského soupeře v boji o titul v této sezoně. „Je nám nepříjemné to komentovat, aby to nevypadalo, že postupujem­e účelově k nejvážnějš­ímu soupeři o titul. Kdyby se to ale stalo ve Slavii a obvinění se prokázalo, postupoval­i bychom exemplární­m způsobem. Drogy a fotbal k sobě nepatří.“

Usvědčení z braní drog zničilo nadějně rozjetou kariéru i někdejšímu útočníkovi Sparty Romanu Bednářovi. Ten byl v roce 2009 chycen, jak od drogového dealera kupuje kokain a marihuanu.

Vedení fotbalistů Plzně musí opět řešit problém porušení životosprá­vy některého ze svých hráčů. Jan Kopic a jeho exspoluhrá­č Ondřej Vaněk figurují v kauze obžalované­ho Vítězslava Meišnera. První dealerovi půjčil peníze, druhý měl od něj získávat drogy. Nevěřím tomu, co píšou česká média. Vaňka znám jako dobrého člověka. Byl ve špatnou dobu na špatném místě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia