Lidové noviny

Z ledu až do uranových dolů

Augustin Bubník 1928–2017

- TOMÁŠ KUBÁNEK VOJTĚCH GIBIŠ

Ve věku 88 let včera zemřel bývalý hokejový útočník a trenér Augustin Bubník. Kromě slávy a titulu mistrů světa zažil také léta útlaku a nespravedl­ivého věznění.

PRAHA Po válce získali pro Českoslove­nsko první tituly hokejových mistrů světa, vzápětí však byli označeni za vlastizrád­ce a putovali na dlouhé roky do vězení nebo do dolů. Báječná generace s velmi hořkým osudem.

Patřil do ní i Augustin „Gustav“Bubník, který jako mladý talent pomohl ke světovému zlatu v roce 1949. „Když jsme přijeli zpět do vlasti, lidé nás vítali v Praze na nádraží. Byl tam i předseda vlády Zápotocký, ministři. Slavili jsme ve vládním salonku v nádražní budově, pak následoval­a jízda ulicemi Prahy. Byla to velká sláva,“vzpomínal Bubník pro LN v roce 2013.

Jenže už příští jaro dostaly jeho kariéra i život tvrdou ránu. Komunisté reprezenta­ci obhajobu na šampionátu ve Velké Británii zakázali, což pak rozzlobení hráči zapíjeli v hospůdce U Herclíků. S přibývajíc­ími hodinami se hráči čím dál tím víc osmělovali a podnikem se nesla i různá protistran­ická zvolání. „Když byla ta největší veselice, nadávali jsme a sem tam vyběhli ven a tam křičeli: Smrt komunistům!“líčil Bubník.

Ještě týž večer byl spolu s dalšími deseti hráči zatčen a později odsouzen ve vykonstruo­vaném procesu na 14 let za údajnou protistátn­í činnost. „Měli jsme paragrafy na špagát – velezradu, špionáž a rozvracení republiky. Smrt nám hrozila za každé z těch provinění.“

V 21 letech musel do vězení a následně i uranových dolů na Jáchymovsk­u. Pustili ho, spolu s dalšími odsouzeným­i hokejisty, až v roce 1955 na příkaz Antonína Zápotockéh­o – onoho muže, který je šest let předtím vítal jako mistry světa a který byl nyní prezidente­m.

Sedmadvace­tiletému Bubníkovi bylo povoleno znovu hrát, ale do národního týmu už nesměl.

Po skončení kariéry se z něj stal trenér. Když došlo k uvolnění poměrů, vyslali jej dokonce tehdejší mocipáni do Finska. Seveřané po něm totiž zatoužili a udělali z něj kouče národního týmu – stal se tak prvním Čechem, který trénoval reprezenta­ci cizí země.

Finsko v té době nepatřilo do světové špičky. Bubníkovi se však na MS 1967 podařil husarský kousek. Finové tam pod jeho

Bývalý hokejový útočník, člen slavné poválečné generace. Získal pět domácích titulů, v roce 1949 se podílel na zlatu z MS, o rok dříve přivezl z OH stříbro. Tři roky trénoval finskou reprezenta­ci. Byl uveden do Síně slávy českého a finského hokeje.

Jako poslanec a předseda podvýboru pro tělovýchov­u působil na přelomu století v politice.

vedením poprvé porazili Českoslove­nsko.

Hokejový svaz jej poté odvolal zpět a slíbil mu trénování juniorskéh­o národního týmu. Jenže zůstalo jen u slibu a z hokejového mistra světa a úspěšného kouče se načas stal v Praze řezník...

 ?? Směl za národní tým odehrát jen 25 zápasů, přesto nastřílel 16 gólů. Na snímku v akci proti týmu anglo-kanadských profesioná­lů Harringay Racers. FOTO ČTK ?? Augustin Bubník
Směl za národní tým odehrát jen 25 zápasů, přesto nastřílel 16 gólů. Na snímku v akci proti týmu anglo-kanadských profesioná­lů Harringay Racers. FOTO ČTK Augustin Bubník
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia