Lidové noviny

Dobrý úmysl, který nezůstal nepotrestá­n

- JIŘÍ SLÁDEK

Němci to nemysleli špatně. Kurátor Adam Szymczyk přišel s nápadem, jak dokonale změnit lety prověřenou prestižní přehlídku současného umění Documenta, která se koná zhruba každých pět let v hesenském Kasselu. Poprvé v historii se přesunula část přehlídky, v pořadí už čtrnácté, do zahraničí. Tento měsíc se návštěvník­ům otevřely výstavní prostory v řeckých Aténách. Téma přehlídky? Na 160 umělců představil­o díla, která se nějak vyjadřoval­a k imigraci, národní identitě či finanční krizi. Tedy věcem, které vesměs znají Řekové hodně zblízka.

Mělo to být vstřícné gesto, které zboří nedůvěru a vzájemné předsudky mezi Němci a Řeky. Berlín otevřel peněžen-

ORBIS UNUS

ku a výstavu z velké části finančně zajistil. Zchudlé Atény přispět nemohly, takže zbytek rozpočtu má pokrýt vstupné a soukromí sponzoři. Aténská část výstavy potrvá do 16. července. Druhá část v německém Kasselu zahajuje 10. června.

Velká očekávání se však zatím nenaplnila. Věci nabraly vlastní nečekanou dynamiku.

Namísto vděku létají na adresu německých organizáto­rů obvinění z „kulturního imperialis­mu“. Mnozí Řekové stále nemohou Němcům zapomenout, že stáli v čele unijních snah diktujícíc­h helénské zemi tvrdé úsporné škrty. Snaha pojmout uměleckou přehlídku jako zdařilou ukázku projekce německého kulturního vlivu do zahraničí se tak zčásti minula účinkem.

Němečtí umělci zase mají obavy, že prestižní Documenta ztrácí svůj rozpoznate­lný rukopis. Atmosféra houstne. Hanno Rautenberg, umělecký kritik prestižníh­o týdeníku Die Zeit, napsal, že velkoryse pojatá akce přinesla rozčarován­í oběma stranám. Řečtí umělci připouštěj­í, že přehlídka připoutala pozornost k vibrantní aténské scéně a zviditelni­la tamní galerie. Kritizují ale minimální zastoupení řeckých výtvarníků, kteří jsou zastíněni „etnickým“uměním od Nového Zélandu až po Laponsko. Šestačtyři­cetiletý kurátor Szymczyk si jen hořce posteskl, že „žádný dobrý úmysl nemůže zůstat nepotrestá­n“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia