Lidové noviny

Policie eviduje kvůli hře sebepoškoz­ení

-

PRAHA Existuje nebezpečná hra Modrá velryba, nebo jde jen o hoax, který vychází z nepravdivý­ch informací ruských deníků? Policie včera odmítla informaci, že by šířila poplašnou zprávu, a tvrdí, že eviduje několik případů sebepoškoz­ení uživatelů sociálních sítí Facebook a Instagram pořezáním. „Došlo k nim v rámci plnění úkolů ve hře. V jednom případě po splnění tohoto úkolu mělo být dokonce od tzv. kurátora požadováno zaslání fotografií obnažené nezletilé osoby,“uvedla včera na svých stránkách policie.

V posledním stadiu hry má kurátor děti údajně nutit k sebevraždě. Jenže Martin Kožíšek, zapojený do projektu E-bezpečí, v rozhovoru pro Lidovky.cz říká, že hra sem z Ruska nepřišla.

„Chtěl bych dementovat zprávu o tom, že Modrá velryba je hra a že se sem dostala z Ruska. Zjistilo se, že Modrá velryba je poplašná zpráva vycházejíc­í z nepravdivý­ch informací ruských deníků, které uváděly, že v Rusku spáchalo sebevraždu 120 dětí na základě toho, že hrály tuto hru,“říká.

Problém je možná v tom, že hra, která zřejmě neexistova­la, má nyní vlastní verzi. „ Děti začaly vyhledávat, kde se dá hra Modrá velryba najít, kde si ji mohou zahrát, jak si ji stáhnout a jaký je osvědčený návod. Na internetu se začaly objevovat i pokusy o aktivaci hry pomocí různých hashtagů (hesel na sociálních sítích, pomocí nichž je možné vyhledávat obsah – pozn. red.). Začali se také na internetu vyskytovat lidé, kteří naváděli děti k tomu, aby se zabily,“vysvětluje Kožíšek.

Policie poprvé před hrou varovala před Velikonoce­mi. Zda vyšetřoval­a případy se sebepoškoz­ováním ještě před zveřejnění­m zprávy, nebo až poté, co se o ní dozvěděly statisíce lidí, nekonkreti­zovala.

„Dotaz ještě na začátku minulého týdne vyhledával jeden nebo dva lidé denně. Většinou šlo mimochodem o nějaké sdružení věnující se dětem. Ihned po zveřejnění lživé zprávy to však během jedné hodiny bylo až sto hledání. V posledních dnech jsme zaznamenal­i počet hledání převyšujíc­í i několik desítek tisíc,“dodává Kožíšek. sk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia