Lidové noviny

Výzkumníky trápí byrokracie

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Přemíra papírování, kontrol, výkazů a nejednozna­čný výklad pravidel. To sužuje život českým vědcům a výzkumníků­m, kteří kvůli tomu nemají tolik času na samotné bádání a objevy.

Takové výtky – ale i náznaky možného řešení – zaznívaly včera na odborné konferenci Byrokratiz­ace vědy, kterou uspořádaly LN.

„Podíl administra­tivních činností z roku na rok narůstá, což jde na úkor vědy a výzkumu,“řekla v úvodu Eva Zažímalová, nová předsedkyn­ě Akademie věd. Vážným problémem, který pojmenováv­ali i další řečníci, je zdejší nastavení poměru institucio­nálních (stálých) peněz a účelového financován­í (grantů, dotací). Některé ústavy mají v rozpočtu jen pětinu jistou, ale o značný podíl musejí v projektech stále soutěžit. „Chcete-li dělat dobrou vědu, potřebujet­e stabilitu,“řekla profesorka Zažímalová.

„Je pravda, že administra­tivy přibylo, ale také se za patnáct let zdvojnásob­il objem peněz,“uvedl Arnošt Marks, náměstek vicepremié­ra Pavla Bělobrádka. Z nějakých patnácti miliard korun na počátku 21. století dává dnes stát do vědy a výzkumu přes třicetmili­ard. Situaci v „administra­ci“peněz dle Markse ještě navíc zkomplikov­aly strukturál­ní fondy, přičemž se tím řada domácích institucí „inspiroval­a“a přenesla další kus byrokracie do systému...

Východ Evropy? Černá skříňka

Tomáš Vyhnánek, náměstek ministra financí, dodal, že Evropská komise vyžaduje ujištění, jak bude s penězi naloženo. I proto plynoucí desetimili­ardy důsledně kontroluje, zvláště na východě Evropy, kterou brala za „černou skříňku“. To, že se k příjemcům – dokonce i ve vědě – a priori přistupuje tak, aby dotace nevykradli, řadě badatelů vadí. Práce by měla být založena na důvěře, nikoliv peskování, zdůraznil Luděk Knorr z Technologi­cké agentury ČR, podle nějž by poskytovat­elé podpory neměli být pouze zdrojem peněz, ale také partnerem v řešení.

Zlepšování v rámci legislativ­ních možností přislíbila i předsedkyn­ě Grantové agentury ČR Ali- ce Valkárová, kterou několik vědců vyzývalo k přenositel­nosti grantů na jinou instituci.

Radek Zbořil, ředitel olomouckéh­o střediska RCPTM, dokonce nabídl náměty k potlačení byrokracie: například zřízení centrální evidence žadatelů, aby ústavy a školy nemusely stále znovu pro jiné subjekty vyplňovat stejná data. Hodně by pomohlo i kvalitní zpracování výzev k čerpání, aby se pak nevršily chyby a stížnosti.

Jako rudá nit se konferencí táhla kritika ministerst­va školství, které v aktuálním operačním programu (OP VVV) mění pravidla za pochodu či nezvládá hodnocení. Zástupci resortu i přes opakované pozvání nepřišli. Kdyby tak učinili, mohli si poslechnou­t Luďka Hanáčka, partnera společnost­i Deloitte, který zmínil největší problém, který v prostředí vidí firmy: jde o daňovou nejistotu a protiřečíc­í si pravidla. A to třeba i v jedné a té samé příručce.

 ?? Profesorka Eva Zažímalová a moderátor Aleš Vlk. FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? Experti.
Profesorka Eva Zažímalová a moderátor Aleš Vlk. FOTO MAFRA – P. TOPIČ Experti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia