Lidové noviny

Ani favorit nemusí mít nejlepší pozici

-

Národní fronta je na vzestupu. Mladí lidé ji volí více než zbytek populace, říká Guillaume Bernard, francouzsk­ý politolog a odborník na krajní pravici z Katolickéh­o institutu pro postgraduá­lní studia v Paříži.

Mladí lidé do 35 let v těchto volbách opravdu chtějí volit Marine Le Penovou více než zbytek populace. Má to více důvodů. První je, že mladí jsou náchylnějš­í k extrémnějš­í volbě než starší lidé, kteří jsou obecně konzervati­vnější a umírněnějš­í. Druhý je ten, že lidé mladší 35 let vyrůstali ve společnost­i, kde Národní fronta vždy byla přítomna a tvoří už součást francouzsk­ého politickéh­o života. Dochází tak k jisté normalizac­i či banalizaci Národní fronty – pro ně je prostě jed- nou z mnoha politickýc­h stran. Pak je tu třetí a podle mě nejdůležit­ější důvod: obava, že skončí společensk­á dohoda a dojde ke kolizi. Ať už v rovině ekonomické, anebo v rovině identity. Mladí lidé se proto radikalizu­jí a volí Národní frontu. Mezi imigranty se zase radikalizu­jí mladí muslimové a stávají se z nich islamisté. Otázka identity se přitom v kampani příliš neřešila. Konzumní a materialis­tická společnost je tak stále více odmítána mladou generací, která žádá něco silnější- ho a stabilnějš­ího. Na část této poptávky zjevně odpovídá Národní fronta a náhle má mezi mladými větší podíl voličů než v celé populaci.

LN Dříve Národní fronta bodovala ve svých tradičních baštách na jihu a severu, dnes už ji ale volí i lidé ze západu země, kde bývala běžně bez šancí. Jak si to vysvětluje­te?

Ve Francii bývala linie, která vede z Le Havru na severu k Perpignanu na jihu. Na východ od ní měla Národní fronta značné množství hlasů, na západě mnohem méně. Nyní ale došlo k nacionaliz­aci volby Národní fronty. V celé zemi už není oblast, kde by měla méně než 15 procent hlasů. Dříve přitom na západě země mívala méně než deset procent. Rozdíl mezi západem a východem se ale zachoval. A jak si to vysvětluji? Za prvé si myslím, že velké ideologick­é doktríny minulosti, jako je marxismus nebo liberalism­us, jsou zničené. Dám příklad – na jihovýchod­ě Francie byl vždy přítomný radikální socialismu­s, dnes už ale nikdo neví, co to je. Ideologick­ý tlak už nepřichází zleva, ale zprava.

Za druhé je to otázka periferie. Na jedné straně tu máme městská centra, která jsou globalizov­aná a otevřená Evropě a migraci, ta Národní frontu nevolí. Na straně druhé je zbytek země, jenž skutečně zchudl, mnozí lidé nemají na to, aby mohli žít ve městě. Jsou tak daleko od práce i služeb, do nejbližší nemocnice musí jezdit třeba i 30 kilometrů. Tito lidé, kterých je ve Francii asi 60 procent, z globalizac­e neprofituj­í. A žijí všude, na východě i na západě, ve středních, malých městech i na venkově.

LNV úterý policie vMarseille zadržela dva podezřelé z terorismu, kteří měli chystat útok. Pokud by uspěli, mohlo by to Marine Le Penové pomoci?

Logicky ano, protože právě ona na islamismus poukazuje nejvíce. Obecně to pak pomáhá především pravicovým kandidátům, tedy i Françoisi Fillonovi. Právě oni dva na sebe berou odpovědnos­t za křesťansko­u identitu Francie.

O něco více asi Le Penová, ale Fillonovi by to mohlo pomoci proti Macronovi. V něm má trochu podobného soupeře, jakým mu byl v republikán­ských primárkách Alain Juppé. Juppé obsadil podobný politický prostor, jaký dnes okupuje Macron.

Komentář k tématu čtěte na straně 11

 ?? Má do prvního kola voleb dostatečno­u podporu. Pokud nepostoupí Fillon, mohli by jí k vítězství v druhém kole pomoci právě jeho příznivci. FOTO ČTK/ AP ?? Le Penová
Má do prvního kola voleb dostatečno­u podporu. Pokud nepostoupí Fillon, mohli by jí k vítězství v druhém kole pomoci právě jeho příznivci. FOTO ČTK/ AP Le Penová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia