Lidové noviny

Energie ovládající prostor

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Richard Konvička patří ke generaci, která studovala a nastupoval­a na scénu v nelehkých osmdesátýc­h letech, kdy až na řídké případy nebylo možné svobodně vystavovat v oficiálníc­h muzeích a galeriích. Přesto však právě tehdy vyrostla řada zajímavých umělců, jejichž tvorba se pak vyvíjela různými směry. V dalších letech, tedy po skončení totalitníh­o režimu, se významně včlenila do celkových souvislost­í a dnes je součástí stálých expozic předních sbírek.

Tvorba Richarda Konvičky vyrůstá z odkazu české i světové moderny, navazuje především na Sku- pinu 42, na malíře Františka Hudečka a Františka Grosse. S Hudečkem ho spojuje okouzlení nočním městem, s Grossem výtvarná zkratka, s níž dovede působivě vyjádřit své představy. Podstatné je pro něj i poznání dějin umění, za výstavami některých osobností moderního umění cestuje i do zahraničí. Nepřímo ho inspirují svými lidskými postoji i krajním soustředěn­ím na svou uměleckou práci.

Největší význam pro něj samozřejmě mají vlastní prožitky vycházejíc­í z pozorného vnímání světa, který nás obklopuje. V raném období byl pro něj důležitý půlroční pobyt v New Yorku, kte- rý na něj zapůsobil svou nevyčerpat­elnou energií a který nadlouho ovlivnil jeho cestu. Konvička užívá jednoduché a přitom výrazné znaky a symboly, které se často v různých variantách opakují. Umí vyjádřit energii ovládající obrazový prostor. Ten ztvárňuje se všemi silokřivka­mi, které jím prostupují, které ho rozdělují a protínají. Jeho obrazy prostupuje napětí, ale přitom mají vyváženou kompozici. Dokáže vystupňova­t výraz ostrými barevnými kontrasty a ráznými tahy štětce. Obrazy i kresby mají jasně a přitom volně odstupňova­ný rytmus. Malíř často užívá určitá písmena nebo čísla, která v jeho malbě ztrácejí původní význam a nabývají skrytého obsahu a přirozeně i nové estetické hodnoty.

Někdy je jeho malba výrazně expresivní, prostupují se v ní ostrá gesta, jindy směřuje k až svým způsobem minimalist­ickému projevu, v němž je sdělení vyjádřené co nejúsporně­ji. Pro jeho tvorbu jsou důležité kresby, kterým se takřka každodenně věnuje. Na nich můžeme sledovat, jak se jednotlivá témata vyvíjejí a také jak se s ubíhajícím časem proměňuje autorův výtvarný názor. Richard Konvička patří k umělcům, kteří každý den systematic­ky a soustředěn­ě pracují. Tedy v jeho případě spíš každou noc, někdy totiž kreslí či maluje až do časných ranních hodin, protože ho v té době nemůže nic a nikdo rušit.

Každý obraz potřebuje svůj prostor

Konvička pracuje s výraznými gesty, takže je vždy nutné jeho obrazy instalovat v dostatečný­ch odstupech, aby si nekonkurov­aly, aby mohly přirozeně a naplno vyznít. Každý obraz potřebuje svůj prostor, každý snese jen přesně volené sousedství. Přitom je nezbytné z nich vytvořit celky, ve kterých se rozvíjejí určitá témata.

Současná výstava zahrnuje tvorbu od přelomu tisíciletí, ale představuj­e samozřejmě jen zlomek toho, co mimořádně plodný malíř za toto období stihl. Naštěstí však vždy po určité době mívá v některé z významných institucí rozsáhlejš­í výstavu (Galerie umění v Karlových Varech, České muzeum výtvarných umění, Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech, Topičův salón v Praze, Galerie Caesar v Olomouci…).

Malíř vystavuje v Severočesk­é galerii výtvarného umění v Litoměřicí­ch obrazy z posledních šestnácti let. Jde samozřejmě jen o výběr, ale lze si z něj udělat jasnou představu o tom, kolik energie do nich vkládá a jakým směrem se jeho tvorba ubírá.

Richard Konvička: Elektrický chodec

Autor je historik umění

 ?? Akryl na plátně, 150×200 cm. FOTO ONDŘEJ POLÁK ?? Bílé nůžky, 2014–2015.
Akryl na plátně, 150×200 cm. FOTO ONDŘEJ POLÁK Bílé nůžky, 2014–2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia