Lidové noviny

Titul nepřeji ani Slavii, ani Plzni, má jasno Vácha

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Vyrostl ve Slavii, z Plzně měl před čtyřmi lety nabídku. „Komu z nich bych přál titul víc? Ani jednomu, nechci si vybírat. Pro mě existuje jen Sparta,“říká její fotbalista Lukáš Vácha.

Plzeň a Slavia soupeří o titul, Sparta po víkendové porážce v Jihlavě už ne. „Nebudeme se za nic schovávat. Hrajeme jen o třetí místo,“přiznává Vácha.

Do boje o titul však Sparta promluví: v neděli od 17.30 ve šlágru 25. kola hostí Plzeň. „Můžeme o titulu rozhodnout, ale sami o něj nehrajeme. Je to zvláštní,“přemítal sedmadvace­tiletý záložník.

„Je to pro nás nepříjemné. V Jihlavě jsme udělali ostudu. Teď je tu nový týden a soustředím­e se jen na Plzeň.“

Pro sparťany, zdá se, vítaný zápas. Úspěch může smazat blamáž na hřišti mužstva, kterému dlouhodobě patří sestupová příčka. Fanoušci zapomenou, aspoň na chvíli.

„Upřímně, nikdo z nás si ne- myslí, že když porazíme Plzeň, napravíme všechny špatné výsledky v sezoně. To není správná cesta, takhle přemýšlet,“zdůraznil Vácha.

„My v každém zápase hrajeme o sebe, o své jméno, o Spartu. Co se stalo v Jihlavě, už by se nemělo opakovat.“

Plzeň je posledních sedm let pro Spartu rivalem bezmála jako Slavia. Ale také soupeřem, na kterého Sparta neumí. Prohrála s ním posledních pět ligových zá- pasů, z posledních dvou domácích má skóre 0:5. Podzimní duel skončil plzeňským vítězstvím 1:0, Vácha kvůli zranění nenastoupi­l. Teď bude jedním z těch, na které mužstvo spoléhá.

„Víme, že jsme tři roky nevyhráli. A určitě nemyslíme na to, že bychom z toho měli mít komplex. Máme svých starostí dost, ale chceme Plzeň porazit.“

Sparťané o body obrali už jiného kandidáta na titul. Před necelými třemi týdny remizovali na Slavii (1:1), když je o vítězství v nastaveném čase obral chybným verdiktem rozhodčí Franěk.

V derby Sparta předvedla nejlepší výkon jara, s papírově slabšími soupeři se naopak velmi trápí. Pomůže jí velké utkání k tomu, aby se zase předvedla?

„Derby je specifický zápas. Ale neřekl bych, že jsme v jiných byli úplně tragičtí. Chyběl nám v nich gól, který přinese víc klidu. S Plzní to bude taky jiné utkání. Věřím, že bude plno a bude skvělá atmosféra.“

A Sparta, stejně jako v derby, zase není favoritem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia