Lidové noviny

Svatba znamená vše na polovic

-

Spoluvlast­nictví je ďáblův vynález, a jakkoliv se zdá být na první pohled výhodné, řada právníků je pro možné spory nedoporuču­je. Většinový vlastník (tedy ten, komu patří podíl větší než 50 %) může podle občanského zákoníku přehlasova­t menšinovéh­o spoluvlast­níka – a sám pak rozhoduje o tom, jak bude věc používat, protože hlasy spoluvlast­níků se počítají podle velikosti jejich podílů.

Jeden má všechno – a druhá nic

A nyní přejděme ke třetí situaci: Eva otěhotní a zůstane s dcerou na rodičovské dovolené. Dávky, jež dostává, spotřebuje v domácnosti, platí z nich složenky a nakupuje potraviny, zatímco Adamův plat putuje k němu na účet a on z něj nakupuje dražší věci a platí hypotéku na nový byt. Princip oddělených majetkovýc­h vztahů však způsobí, že všechny věci včetně bytu placené z jeho účtu a jím vydělaných peněz patří do Adamova výlučného vlastnictv­í, zatímco Evin příjem se rozpustí v každodenní správě domácnosti.

A když se jejich soužití rozpadne, Eva se odstěhuje bez nároku na sebemenší majetkové vypořádání. Maximálně jí budou patřit staré záclony a dvacetipro­centní podíl na ojetém motocyklu. Nový byt však bude vlastnit výlučně Adam.

Manželství jako odvěká ochrana slabšího

Manželství vždycky chránilo slabší jedince, tedy nejčastěji ženu pečující o hodně malé děti. Taková bude v nesezdaném soužití vždy v horším postavení. Pokud však dnes muž zkoumá výhody manželství jen s kalkulačko­u v ruce, jiné argumenty ho asi nepřesvědč­í. Jako argument proti manželství se občas používají dluhy a obava z exekuce (což je téma, jemuž se budeme věnovat v šestém dílu našeho seriálu). Někdy by muže ke sňatku mohla přesvědčit předmanžel­ská smlouva, nicméně spolu s ní se žena jedné ochrany hned na začátku vzdává.

Okamžikem uzavření manželství se naopak pro Adama i Evu mnohé změní. Vše, co některý z manželů nabude za trvání manželství, se totiž (až na pár výjimek jako dědění nebo předměty sloužící osobní potřebě) stává součástí společného jměnímanže­lů (SJM), v němž věci náležejí oběma manželům, kteří je společně užívají, berou z nich plody a užitky, udržují je, nakládají s nimi, hospodaří a spravují je oba nebo jeden z nich podle vzájemné dohody. SJM se pak vypořádává rovným dílem pro každého.

A to jsme nezmínili, že manželé po sobě navzájem dědí v první dědické třídě, zatímco pokud nesezdaný partner nesepsal závěť, nemusí po něm jeho drahá polovička zdědit vůbec nic (o dědění podrobněji v posledním týdnu seriálu).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia