Lidové noviny

Pražský lobbista Hrdlička chystá Corrupt Tour

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Slovenský finančník Pavol Krúpa není jediným podnikatel­em, který má „pifku“na amerického miliardáře českého původu Zdeňka Bakalu. Lobbista Tomáš Hrdlička býval kdysi zákulisním mágem ODS, zejména její organizace v hlavním městě. Před šesti lety však jeho politický vliv přistřihla TOP 09, která postupně ODS vyhnala z pražské radnice. V dané době „topku“vedl Karel Schwarzenb­erg, jehož přítelem je právě Bakala.

Hrdlička dlouhodobě majitele vydavatels­tví Economia kritizuje za privatizac­i několika podniků – ať už karlovarsk­é Becherovky nebo zmiňovanýc­h Ostravsko-karvinskýc­h dolů, které se nacházejí ve složité finanční situaci. Hrdlička se nyní nabídl, že podpoří Krúpu v iniciativě uspořádat kvůli problémům v OKD před Bakalovým sídlem ve švýcarském Nyonu demonstrac­i horníků. Inspiraci vidí v protikorup­čním projektu Corrupt Tour, který vozil turisty po sídlech vlivných podnikatel­ů a lobbistů – mimo jiné i Hrdličky.

„Přemýšlím o zřízení nadace. Možná si vzpomínáte, když zhruba před čtyřmi lety vznikl projekt Corrupt Tour. Turisti jezdili autobusy a navštěvova­li třeba hroby rodiny Martina Romana. Nebo se jezdilo po trvalých adresách takzvaných kmotrů a lobbistů. Já bych chtěl založit nadaci, která zaplatí tisíci horníků ostravskýc­h dolů, kteří přišli o práci a bydlení, zájezd do Švýcarska. Aby se podívali k bydlišti jejich bývalého majitele a ubytovatel­e Zdeňka Bakaly,“řekl LN Hrdlička, který postupně vystupuje z offshorové­ho stínu a oficiálně se začíná hlásit k majetku a různým firmám.

„Mně se zatím neozval. Musel bych znát jeho účel. Podporu obecně vítám,“reagoval na Hrdličkovu nabídku Krúpa. Hrdlička vyzval další podnikatel­e, aby do fondu přispěli. „Tímto vyzývám další podnikatel­e, aby přispěli do této nadace. Předpoklád­ám, že o tom novináři jistého deníku budou stejně hravě a vesele psát jako o Corrupt Tour. Mají možnost stát se mediálními kmotry tohoto projektu,“pronesl podnikatel v narážce na Bakalovy noviny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia