Lidové noviny

Nakupujme vojsku i policii centrálně

-

PRAHA V oblasti obrany chce ODS vybudovat Národní úřad pro vyzbrojová­ní, který by nakupoval pro armádu i policii. Stranická expertka na bezpečnost a lídryně pražské kandidátky

vysvětluje

Jana Černochová

jeho výhody.

LN Proč je potřeba nákupy centralizo­vat?

Úřad pro vyzbrojová­ní by sloužil pro všechny bezpečnost­ní sbory. Pokud se vypíše tendr na vybavení krátkými palnými zbraněmi, parametry pro policisty i vojáky bývají často stejné. Mnoho nákupů tak může být centrálníc­h. Kromě úspor by to přineslo i lepší plánování. Jak na ministerst­vu vnitra, tak obrany momentálně dochází balistická ochrana. Policisty a vojáky nemají pořádně čím vybavit.

V úřadu pro vyzbrojová­ní by pracovali odborníci ze státních podniků pod obranou. Když se dnes vypíše zakázka, začnou se zpravidla hádat ministerst­vo obrany s náčelníkem generálníh­o štábu, na čí straně byla chyba. Ve finále to dopadne tak, že ministru obrany Martinu Stropnické­mu se nepodařila za 3,5 roku vysoutěžit jediná velká zakázka.

LN To by byl úřad pod ministerst­vem obrany?

On už za Alexandra Vondry Národní úřad pro vyzbrojová­ní existoval. Později byl ze zástupných důvodů zrušen.

LN Pokud by se ODS stala součástí vládní koalice, trvala byste na prosazení Národního úřadu pro vyzbrojová­ní?

Jako expertka na obranu bych to za ODS navrhovala. Považuji za zásadní, aby se armáda dovybavila. Bezpečnost­ní složky se potýkají s nedostatke­m vybavení. Nikdo se nezabývá budoucnost­í. Nákupy se řeší, jen když něco dojde. Takto ale přece nikdo nehospodař­í ani ve své domácnosti.

Pokud navíc chcete nalákat do sboru nové lidi, musíte je mít do čeho obléci.

LN Kolik procent chcete jako lídr v Praze ve volbách dosáhnout?

Chtěla bych mít lepší výsledek než ODS v Praze před čtyřmi roky. Tehdy jsme získali čtyři mandáty. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia