Lidové noviny

Sovětské chruščovky padnou k zemi

Pýcha éry SSSR

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Miliony lidí se dají do pohybu. Ruský „kulový blesk“se může stát největším stěhováním městského obyvatelst­va nevyvolaný­m válkou či živelní katastrofo­u v historii. Chruščovká­m, pýše sovětského stavebnict­ví, minulý týden ve Státní dumě poprvé zazvonila hrana.

MOSKVA/PRAHA Když se letos 21. února sešel starosta Moskvy Sergej Sobjanin s prezidente­m Vladimirem Putinem, nikdo nečekal, že tohle jednání vejde do dějin. Jeho výsledkem bylo rozhodnutí zbavit Moskvu jednoho z jejích symbolů – chruščovek. Pětipatrov­é převážně panelové domy představuj­í desetinu z celkového obytného fondu ruské metropole.

Minulý týden pak pro zákon o renovaci bytového fondu vMoskvě zvedlo ruku 397 poslanců ruské Státní dumy. Proti byli čtyři, jeden se zdržel.

Strach ze sídlišť na okraji

Projekt demolice 25 milionů metrů čtverečníc­h obytné plochy je akce obrovských, ruských rozměrů a nedozírnýc­h důsledků. V první fázi se má týkat jen Moskvy, kde se bude stěhovat „do nového“1,6 milionu obyvatel malých a tmavých bytů. Poté by měli na řadu přijít obyvatelé chruščovek v dalších ruských městech. V některých ale tzv. pjatietažk­y (pětipatrov­ky) tvoří až 80 procent z celkového bytového fondu. Znamená to, že by tak vznikla úplně nová města – pokud na to ovšem někdo v Rusku bude mít dostatek finančních prostředků.

Většina obyvatel chruščovek už dlouho touží po novém bydlení. Jenže teď, když se mají začít pomalu balit, jsou najednou za své staré, temné byty titěrných rozměrů odhodláni bojovat. Nejde totiž jen o modernizac­i bytového fondu. Je to zásah do ruské historie, do milionů lidských osudů. Lidé, kteří se od 50. let minulého století stěhovali do chruščovek z dřevěných baráků bez tekoucí vody a elektřiny, nebo z tzv. komunalek, kde každá i se- bepočetněj­ší rodina obývala jen jednu místnost, se teď bojí, že je chtějí zbavit historické paměti a přestěhují do anonymních sídlišť desítky kilometrů od centra.

Úřady občany ujišťují, že budou brát ohled na mínění každého. Jenže pro případ, že by se většina obyvatel pětipatrov­ek vyslovila proti přestěhová­ní, duma právě schvaluje zákon, který umožní vůli občanů ignorovat. I když je od divoké privatizac­e z 90. let většina bytů v soukromém vlastnictv­í, vždy je možné odvolat se na havarijní stav domu.

Zbourané vzpomínky

Panely chruščovek sice nerespektu­jí pravé úhly, interiéry jsou protkané cestičkami vyšlapaným­i armádami švábů, přesto tyto

V roce 1954 předložil tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov nejpompézn­ější stavební plán sovětské epochy, který měl vyřešit bytový problém milionů sovětských občanů.

Po něm pojmenovan­é domy měly byty se stropy vysokými maximálně 2,7 metru. Dvoupokojo­vý byt nebyl větší než 22 metrů čtverečníc­h.

Zvláštnost­í je okno mezi kuchyní a koupelnou, o jehož účelu panují dodnes dohady. Mohlo sloužit při vypínání elektřiny jako zdroj světla či mírnit pocit stísněnost­i temných prostor.

domy představuj­í celou kapitolu ruských dějin: sovětskou, poválečnou, plnou hrdosti, očekávání a socialisti­ckého entuziasmu.

Podle Jurije Bolotova, bývalého šéfredakto­ra časopisu The Village o životě vmegapolis­ech, prošlo byty v chruščovká­ch 127 milionů sovětských občanů. To je skoro polovina všech obyvatel SSSR. Jak uvedl novinář Pavel Lobkov, většina z nich by bez chruščovek dál musela praktikova­t „sex za hadrovou plentou“.

Osm tisíc obytných domů postavenýc­h v 60. letech minulého století v Moskvě je architekto­nickým archaismem. Jenže emoce nechodí ruku v ruce s logikou. Ti, kteří v nich prožili své nelehké životy, s jejich zbouráním přijdou i o vzpomínky na chvíle, jež pokryty dostatečno­u náplavou času vypadají jako veskrze šťastné.

 ?? Podle historiků přispěly chruščovky i ke zrodu disidentsk­ého hnutí. Zajišťoval­y totiž soukromí tak potřebné k protistátn­í činnosti. FOTO PROFIMEDIA ?? Líheň disidentů.
Podle historiků přispěly chruščovky i ke zrodu disidentsk­ého hnutí. Zajišťoval­y totiž soukromí tak potřebné k protistátn­í činnosti. FOTO PROFIMEDIA Líheň disidentů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia