Lidové noviny

Napětí roste. Severní Korea zadržela Američana

- PCHJONGJAN­G

Od odletu ze země ho dělily patrně jen minuty. Po měsíci stráveném v totalitní zemi se zrovna chystal na letišti v Pchjongjan­gu na cestu zpět domů do Spojených států. Na palubu stroje už ale Američan korejského původu nenastoupi­l.

Podobně jako loni v lednu u tehdy jednadvace­tiletého amerického studenta Otty Warmbiera krátce před odletem zakročily severokore­jské bezpečnost­ní složky. Muž, v jehož případě bylo zveřejněno pouze jeho příjmení – Kim, se tak o uplynulém víkendu stal v pořadí třetím americkým občanem, jehož aktuálně severokore­jský režim takticky zadržuje.

KLDR si takto již v minulosti nepřímo vynucovala návštěvy vysoce postavenýc­h představit­elů Washington­u, s nímž jinak nemá žádné diplomatic­ké styky. V roce 2009 tak odjel vyjednávat o propuštění zadržených Američanů přímo do Pchjongjan­gu bývalý americký prezident Bill Clinton.

Poslední incident nicméně přichází v době mimořádně vyhrocené situace na Korejském poloostrov­ě. Po nástupu Donalda Trumpa do úřadu nasadil Bílý dům vůči KLDR výrazně ostřejší tón než za jeho předchůdce Baracka Obamy. Po sérii letošních balistický­ch testů severokore­jského režimu vyplula zkraje dubna ke Korejskému poloostrov­u americká letadlová loď Carl Vinson a další válečná plavidla. Jak o ví- kendu upřesnil americký viceprezid­ent Mike Pence, do Japonského moře omývajícíh­o poloostrov mají dorazit tento týden. Včera se k formaci amerických lodí připojily dva japonské torpédobor­ce.

Panují totiž obavy, že by v nadcházejí­cích dnech mohla Severní Korea uskutečnit další balistický nebo jaderný test – v pořadí už šestý. Zpravidla tak činí v ideologick­y významná data a na úterý připadá 85. výročí od založení její dnešní lidové armády.

O zatčeném Američanov­i je zatím známo jen velmi omezené množství informací. Podle jihokorejs­ké agentury Jonhap se jedná o muže ve věku mezi 50 a 60 lety, který v zemi uplynulý měsíc jednal o dodávkách pomoci. Není ovšem jasné, koho zastupoval. Ví se pouze to, že je bývalým kantorem univerzity v čínském Yanbianu, která udržuje partnerské styky se školou v KLDR. mia

V době mimořádně vypjaté situace na Korejském poloostrov­ě zadržela KLDR amerického občana. Pchjongjan­g si tak v minulosti vynucoval jednání s představit­eli USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia