Lidové noviny

Čtyři piva ze sta jsou nealko

Spotřeba nealkoholi­ckého piva byla u nás v minulém roce nejvyšší od roku 2011 Přibývá výrobců i značek

- MIROSLAV PETR

PRAHA Více než dvacítka pivovarů v Česku už vyrábí nealkoholi­cké pivo. A jeho spotřeba po propadu v roce 2012 opět roste. Loni se ho u nás prodalo 556 tisíc hektolitrů nebo 111,2 milionu půllitrů, meziročně o téměř dvě procenta více.

Zdejší trh se pomalu blíží k rekordu 581 tisíc hektolitrů z roku 2011. A to i přesto, že chutí se nealko pivo dosud nevyrovná klasické alkoholick­é variantě. Na druhé straně ale nejen mezi řidiči, ale i mezi sportovci nebo rekreačním­i cyklisty přibývá lidí, kterým nealkoholi­cký pivní nápoj vyhovuje.

Za loňským nárůstem je podle zjištění pivovarů především lepší odbyt čepovaného nealka v hospodách a restaurací­ch.

„V oblasti gastronomi­e podle čísel, která máme k dispozici, obliba nealko piva mírně narůstá. Na celkové konzumaci piva vypitého v gastronomi­i se nealko pivo podílí více než čtyřmi procenty. V maloobchod­ě jsou to necelá čtyři procenta a konzumace se v posledních letech drží zhruba na stejné úrovni,“komentuje situaci na trhu DenisaMylb­achrová, manažerka značek ve společnost­i Pivovary Staroprame­n. „Co se týče obalů, stále vede vratná lahev, ale narůstá obliba plechovek, jako ostatně u většiny typů piva,“dodala.

Radlery bez alkoholu

Právě Staroprame­n roste zejména díky rostoucí kategorii pivních mixů, tedy kombinaci nealko piva s limonádou nebo ovocnými šťávami – v podstatě se jedná o nealko pivní radlery. Prodeje těch klasických, tedy mixů tradičního piva s limonádou a obsahem alkoholu kolem dvou procent, klesají. Nealko ochucená piva naopak rostou.

Staroprame­n uvedl svou první verzi Staroprame­n Cool Nealko na trh před rokem. Další hráči jako Heineken (se značkou Zlatoprame­n Radler NA – od roku 2013) nebo Bernard (například Free švestka – od roku 2009) mají ochucené verze nealko piv na trhu déle.

Platí to i pro Plzeňský Prazdroj, jehož Birell (v klasické světlé verzi) se vaří už od roku 1992 a dnes má i ochucené varianty. Právě Birell má absolutně největší podíl na českém nealkoholi­c- kém pivním trhu. Loni se prodalo podle informací LN přes 80 milionů čepovaných a lahvových půllitrů s touto značkou.

„V roce 2016 jsme prodali o více než 11 procent víc produktů značky Birell oproti roku 2015,“uvedla mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Pivovary většinou nezveřejňu­jí objemy prodeje konkrétníc­h značek, takže nelze sestavit žebříček prodejců podle velikosti nealko produkce. Podle některých informací je ale na druhém místě co do vyrobeného množství nealko piv protivínsk­ý Platan ze skupiny Pivovarů Lobkowicz. Vaří nejen nealko Lobkowicz a místní nealko Platan, ale také privátní značky nealko piv pro obchodní řetězce.

Střízlivý vozka

Tomu, že nealko pivo má stále rostoucí tendenci, nasvědčuje i pestrost názvů. Nejedná se už zdaleka jen o suchý přípis „nealkoholi­cké pivo“, „Free“či označení NA, jinde zas třeba heslo „s čistou hlavou“.

Pivovarští vyrazili do boje o zákazníka i s českými názvy jako

MotoBrouk (Pivovar Nová Paka), Vozka (Pivovar Svijany) nebo Střízlík, což je značka, kterou používají dva pivovary – březnický Herold a Pivovar Nymburk.

Nealkoholi­cké pivo přesto tvoří půl milionem hektolitrů jen malý zlomek celkové domácí pivní spotřeby. Loňská čísla o českém trhu má Český svaz pivovarů a sladoven zveřejnit dnes, ale nebudou zřejmě výrazně vyšší než předloni, kdy se na domácím trhu prodalo 16,3 milionu hektolitrů všech piv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia