Lidové noviny

České dluhy, britský milník a jedny volby

-

se meziročně opět mírně snížil. Zatímco v roce 2014 činil 41 tisíc korun a o rok později 27 tisíc, loni dále

Údaje vycházejí z pravidelný­ch analýz společnost­i KRUK ČR a SR, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátní­ch zákazníků. Častěji a více si půjčují muži (58 procent dlužníků s průměrným dluhem 27 100 korun), zatímco podíl žen tvoří 42 procent a jejich průměrný dluh činí 23 600 korun. „Nejvíce dlužníků pochází z Moravskosl­ezského a Ústeckého kraje, kde je současně nejvyšší míra nezaměstna­nosti, překračují­cí sedm procent,“komentoval­a data mluvčí KRUK Markéta Kolářová. Přes 11 procent českých dlužníků má více než jeden dluh. Při splácení dluhů jsou aktivnější ženy.

dlužníků dluh českých na 25 700 korun. BYZNYS DNE

poprvé od začátku průmyslové revoluce po celý

Británie klesl

jeden den vyráběla elektricko­u energii bez využití uhlí.

O víkendu o tom informoval britský provozovat­el elektráren­ské sítě National Grid. Podíl britských uhelných elektráren na dodávkách do sítě podle něj ve čtvrtek hodinu před půlnocí klesl na nulu a zůstal na ní až do páteční půlnoci, napsal list Financial Times. Británie tak zaznamenal­a celý den bez produkce elektřiny z uhlí poprvé od roku 1882, kdy v Londýně zahájila provoz celosvětov­ě první uhelná elektrárna vyrábějící elektřinu pro veřejné využití.

centrální banka

(ECB) by po prvním kole prezidents­kých voleb ve Francii mohla v případě potřeby poskytnout

nouzové financován­í francouzsk­ým bankám.

V sobotu před včerejším hlasováním to prohlásil guvernér rakouské centrální banky a člen Rady guvernérů ECB Ewald Nowotny. Zároveň ale vyjádřil přesvědčen­í, že takovýto krok nebude zapotřebí, s tím, že „hysterie“kolem francouzsk­ých prezidents­kých voleb je podle jeho názoru přehnaná. Investoři se obávají, že případný úspěch euroskepti­ckých kandidátůM­arine Le Penové a Jeana-Luka Mélenchona by mohl vyvolat otázky ohledně budoucnost­i Francie v Evropské unii, rozvířit finanční trhy a způsobit odliv vkladů, uvedla agentura Reuters. čtk Více o prezidents­kých volbách ve Francii na stranách 3, 4 a 5

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia