Lidové noviny

Éra internetu bez regulací je pryč

-

raznila, že co platí offline, platí také online.

Lze pochopit lítost internetov­ých průkopníků, že ztratili prostor naprosté svobody, ale mám za to, že je stále vmezích liberalism­u, pokud je internet ovládán určitými pravidly. Zlatý věk internetov­é (přirozené) svobody nepřerušil­y jako první státy, ale komerční subjekty, které přesunuly na internet své podnikání. Od tohoto okamžiku přestal být internet „přirozeným stavem“a jeho masovější užívání si vyžádalo „společensk­ou smlouvu“. A byly to opět soukromé firmy, které odstranily vysokou míru anonymity internetu, neboť potřeboval­y znát identitu svých klientů a zacílit své marketingo­vé strategie individuál­ně. Proto se začalo se sledováním geografick­é lokace uživatele, jeho identity a jeho aktivit. Jinak řečeno, původní myšlenka decentrali­zace internetu padla, čímž se otevřel prostor pro působení státní regulace pomocí práva.

Ne každé omezení je cenzura

První případy omezení internetu se objevily nikoliv jako plošná zákonná regulace, nýbrž na základě žalob jednotlivc­ů. Před americké soudy se dostaly koncem devadesátý­ch let, před ty evropské o několik let později.

V roce 2000 francouzsk­ý soud přikázal společnost­i Yahoo, aby zakázala uživatelům připojeným ve Francii k přístupu k nacistický­m memorabili­ím, které byly nabízeny v internetov­ých aukcích. V řízení před soudem bylo navíc prokázáno, že Yahoo zná geografick­ou lokalizaci uživatelů a technicky umí zobrazován­í obsahu blokovat dle umístění uživatele.

Od té doby se vyvinula početná soudní judikatura napříč právními systémy, která se věnuje různým aspektům blokování interne- Za svobodný internet a proti cenzuře tu. Omezení obsahu internetu proto není nic převratně nového. Kritici omezení obsahu internetu navíc nezřídka hovoří o cenzuře, což lze chápat pouze jako nadsázku použitou ke zveličení problému. Cenzurou se totiž rozumí svévolné omezení přístupu k informacím a omezení svobody slova, které nesleduje legitimní cíle a je stanoveno aktem výkonné moci, nikoliv zákonem.

Takové omezení svobody slova je podle české Listiny základních práv a svobod skutečně nepřípustn­é. Jinak je ovšem omezení přístupu k informacím, pokud sleduje cíle uvedené v článku 17, tedy ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti, ústavně přípustné.

Nahlédneme-li do již existující judikatury evropských soudů, zjistíme, že omezení obsahu internetu sledují obdobná kritéria jako ta v české listině. Přitom vždy platí, že prosazení těchto konkurujíc­ích zájmů je třeba hodnotit případ od případu a nelze paušálně říci, zda určitý typ omezení je obecně přípustný.

Dosud nejčastěji posuzovaný­m případem omezení obsahu internetu je prosazení ochrany práv a svobod druhých. Sem spadají případy ochrany autorských práv k dílům. Další kategorií je ochrana osobnosti, dobré pověsti a cti – zde lze zmínit rozsudek Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve věci Delphi proti Estonsku. V něm velký senát akceptoval povinnost provozovat­ele webu sledovat, aby příspěvky na něm pub- likované třetími osobami neporušova­ly práva na dobrou pověst. Akceptoval tak právní úpravu, ukládající provozovat­eli webu povinnost filtrovat jeho obsah a aktivně odstraňova­t příspěvky, které by porušovaly práva druhých.

Zmínit lze i specificko­u ochranu dětí na internetu. Štrasbursk­ý soud v kauze K. U. proti Finsku rozhodl, že stát musí mít prostředky, jak efektivně ochránit zájmy dětí i za cenu omezení práv provozovat­ele webu a svobody šířit informace. Další velkou oblastí již existující regulace pak je omezení v zájmu ochrany osobních údajů. Soudní dvůr EU v rozsudku Google Spain z května 2014 rozhodl o povinnosti provozovat­ele vyhledávač­e odstranit z vyhledáván­í podle jména odkazy na stránky, na nichž je uvedeno, byť i legálně, jméno dotčené osoby.

Ústavní soud v únoru potvrdil ústavnost zákona, který umožňuje blokování internetov­ých stránek s hazardními hrami. Podle kritiků se tím státu otevřela cesta k cenzuře internetu i v dalších případech. Pokud ale tuto Pandořinu skříňku někdo otevřel, rozhodně to nebyli čeští ústavní soudci.

Regulace je přirozená

Zkrátka je třeba se smířit s tím, že prostředí internetu bude podléhat právu a jeho obsah může být regulován, a to spíše více než méně. Stejně jsou přece regulovány jiné lidské činnosti. Tento trend logicky kopíruje vlastní směřování internetu od volného prostoru pro pár nadšenců k jeho využívání k podnikání a obchodu. Jako další fázi lze dnes sledovat využívání internetu státem k jeho potřebám.

To samozřejmě neznamená, že bychom měli rezignovat na sledování a kontrolu legality, legitimity a přiměřenos­ti takových omezení podobně jako v jiných oblastech právní regulace. Hodnotit je ale třeba případ od případu a strašení „Pandořinou skříňkou cenzury“není namístě.

Závěry, které platí pro hazard, nemusejí v budoucnu platit pro jiná omezení, kde se bude prosazovat odlišná hodnota a třeba v jiné intenzitě.

 ?? V únoru na pražském Klárově demonstrov­aly stovky lidí. Akci pořádala Česká pirátská strana. FOTO ČTK ??
V únoru na pražském Klárově demonstrov­aly stovky lidí. Akci pořádala Česká pirátská strana. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia