Lidové noviny

Paradox: Saúdi mají dohlížet na práva žen

- BLAHOSLAV HRUŠKA

NEW YORK / PRAHA Jet autem do práce, zastavit se v bance a odpoledne se nechat vyšetřit u lékaře. Úkony, které jsou pro Evropanky běžné, jsou ženám ve fundamenta­listy ovládané Saúdské Arábii bez svolení muže zapovězené. I přesto se Saúdská Arábie minulý pátek stala novým členem komise OSN pro postavení žen, která má mimo jiné prosazovat genderovou rovnost. Paradoxní volba, kvůli níž se z režimu, který potlačuje práva žen, stane celosvětov­ý obránce genderové otázky, má přitom i českou stopu.

„Je to, jako kdyby se pyroman stal velitelem hasičů,“komentoval volbu Hillel Neurer, šéf nevládní organizace UN Watch, která zprávu jako první zveřejnila.

Zasedání 54 členů Ekonomické a sociální rady OSN (ECOSOC), které Saúdy poslalo jménem OSN prosazovat ženská práva, řídila Marie Chatardová, česká velvyslank­yně při Spojených národech. Na dotaz LN, zda debatu jen řídila, nebo volbu podpořila, odpověděla vyhýbavě. Na přání USA se hlasovalo tajně, a výsledky tak prý nelze zveřejnit. V utajení zazněla i informace, že hlasování proběhlo. Skandální volby si UN Watch všimla teprve z videozázna­mu.

Ženy jsou přitom v Saúdské Arábii stále považovány za majetek mužů. Teprve nedávno kolegium tamních vědců dospělo k závěru, že ženy jsou skutečně savci, proto musejí mít stejná práva jako například velbloudi či kozy. Více čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia