Lidové noviny

Sobotkův Macron

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Premiér Sobotka projevil radost, že první kolo volby hlavy Francie vyhrál Emmanuel Macron. Je prý „nadějí pro všechny, kdo mají plné zuby nacionalis­mu, extremismu a populismu“. Na tom jistě hodně je. Jenže socialista Sobotka jako by přehlížel hlavní vzkaz francouzsk­ých voličů.

To poselství zní, že socialisté zcela propadli. Že Macron neuspěl jako člen socialisti­cké strany (jím byl v letech 2006–2009), nýbrž jako lídr hnutí En marche!, jako muž, jenž se vědomě odřízl od celého dosavadníh­o establishm­entu. A není v tom vůbec sám. V Německu kráčí podobnou cestou socialista Martin Schulz. U nás již uspěli Andrej Babiš a Miloš Zeman. Ti všichni se stylizují do role kritiků vlád a „těch nahoře“, kdežto socialisté, kráčející cestou moderní levice, jen bezmocně sledují, jak staré bašty jejich voličů hlasují tu pro Le Penovou (severových­odní Francie), tu pro Trumpa (Velká jezera).

Jakou inspiraci může Sobotka u Macrona získat? Konstatová­ní, že socialisté míří k porážce od nahodilých hnutí? Když Sobotka Macrona automatick­y chválí, vzbuzuje dojem, jako by netušil, že Macronův úspěch nenastavuj­e zrcadlo „fašistům“, ale celé moderní levici. I Sobotkovi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia