Lidové noviny

Nagyová a zpravodajc­i stanuli znovu u soudu

-

PRAHA Sledovali nezákonně premiérovu ženu? Obvodní soud pro Prahu 1 napotřetí zjišťuje, jestli Jana Nečasová (dříve Nagyová) sháněla pomocí vojenských zpravodajc­ů citlivé informace o tehdejší manželce někdejšího premiéra Petra Nečase. V pondělí k soudu dorazila kromě Nečasové, která se však v dalších dnech líčení kvůli viróze nezúčastní, i trojice obžalovaný­ch exšéfů Vojenského zpravodajs­tví – Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek.

Právě oni měli Janě Nečasové předávat poznatky z nejbližšíh­o okolí premiérovy rodiny. Brání se však tím, že nešlo o sledování, nýbrž o ochranu před sledováním, pro kterou nepotřebov­ali souhlas ministra obrany ani soudu. Do jednací síně svoji současnou ženu doprovodil i Petr Nečas, který u soudu vystupuje v roli svědka.

Justiční ping-pong, jenž odstartova­la razie na Úřadu vlády v červnu 2013, není ani po téměř čtyřech letech zdaleka u konce. A to přesto, že u prvoinstan­čního soudu padly již tři verdikty. Opakovaně je totiž zpochybnil Městský soud v Praze. Ten naposledy rozhodl o výměně soudkyně Heleny Králové, která dvakrát obžalované zprostila viny, protože se podle ní nepodařilo najít motiv.

Včerejšek však byl pro mnohé účastníky líčení jistým déj`a vu. Po přečtení obžaloby totiž musela veřejnost opustit jednací síň. A to kvůli tomu, že během líčení mohou zaznít tajné informace.

Jedinou viditelnou novinkou tak byla výměna samotné soudkyně. Od konce roku má případ na starosti předsedkyn­ě senátu Pavla Hájková. Podle ní by nový rozsudek mohl zaznít během tří měsíců. sha Janu Nečasovou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia