Lidové noviny

Bělobrádek se omluvil za svůj drsný vtip

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA „Omlouvám se všem ženám, matkám a rodičům za svůj výrok v rozhovoru se studentský­m časopisem,“začíná omluva předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, kterou včera vyvěsil na sociální sítě.

Místopředs­eda vlády, známý svým suchým anglickým humorem, totiž na konstatová­ní redaktorek The Student Times, že jsou ženy samoživite­lky ohroženy chudobou, reagoval: „No, tak si musí najít jiného chlapa,“zavtipkova­l. Nadsázka a lehkost odpovědi se ale bohužel do textu rozhovoru nepropsaly.

Nepovedené odpovědi v rozhovoru věnujícím se rodinné politice a školství se kriticky ujal server Novinky.cz. V příspěvku Bělobrádko­vu formulaci okomentova­la i ministryně školství Kateřina Valachová. Ta zdůraznila, že doufá, že to šéf lidovců takto neřekl, protože jinak „by mu za to kolegyně ve vládě vyškrábaly oči“, napsala serveru ministryně.

Omluva každé mamince

Strženou lavinou kritických příspěvků na sociálních sítích se Bělobrádek zavalit nenechal. Omluvil se. „Byla to nemístně použitá nadsázka, které lituji, nemyslel jsem to tak. Mrzí mě to a každé mamince – ať sezdané, nesezdané, či samoživite­lce, to rád vysvětlím,“kál se místopředs­eda vlády.

V omluvě Bělobrádek dále zdůraznil, že pro jeho stranu bude zájem dítěte vždy principiál­ně důležitý. Připomenul také, že KDU-ČSL dlouhodobě svými opatřeními podporuje každého pracujícíh­o rodiče.

Jednačtyři­cetiletý politik, který je sám ženatý a má tři děti, je svým černým humorem pověstný. „Víte, že si dělám s kamennou tváří legraci i ze svojí choroby. Na sociálních sítích už pro jistotu dávám kromě smajlíku do statusu i upozornění, že jde o vtip,“napsal LN Bělobrádek.

Předseda vládní strany od mládí trpí nevyléčite­lnou roztroušen­ou sklerózou. Nemoc přesto neváhal opakovaně označit za „družku, kterou nikdy neopustí“.

Lídr strany, jež si už za půl roku půjde k volbám pro důvěru voličů, slibuje, že si příště dá lepší pozor. „Tady se to nepovedlo. Snad mi to odpustíte,“dodal Bělobrádek.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia