Lidové noviny

Zemanův tým začal sbírat podpisy

-

PRAHA První dáma Ivana Zemanová včera jako první podepsala petiční arch za znovuzvole­ní svého manžela Miloše prezidente­m.

Zemanová je šéfkou prezidento­va volebního týmu a včera uvedla, že funkci přijala, aby podpořila svého manžela. „Chtěla bych svého muže podpořit jako manželka. Možná to zní trochu starosvěts­ky, ale já si to mohu dovolit, jsem narozená už v minulém století. Zastávám ten názor, že žena by měla následovat svého muže a měla by ho podporovat,“řekla Zemanová. Zároveň vyjádřila přesvědčen­í, že se Zeman ve funkci hlavy státu chová zodpovědně, jde mu o prosperitu země a je ochoten říkat i nepopulárn­í věci.

Předseda Strany práv občanů (SPO) a senátor Jan Veleba oznámil, že jeho strana, blízká prezidento­vi, začne v květnu v českých městech nabízet petiční archy k podpisu dalším občanům. „Na konci května se do ulic všech českých měst nad pět tisíc obyvatel vydají sbory dobrovolní­ků, kteří objedou ČR, aby každému občanovi dali možnost se podepsat,“uvedl Veleba.

Kandidáti na prezidenta musí nasbírat alespoň 50 000 podpisů. Podle novely je třeba, aby podporovat­elé kandidátů na nominační petici připsali ke jménu i číslo občanského průkazu či pasu. Změna má omezit možnost vyřazení kandidátů kvůli neuznaným podpisům.

Sběr podpisů pro svou nominaci včera zahájil také kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Drahoš už dříve zahájení v den svátku svatého Jiří označil za symbolické. „Vnímám toto datum jako závazek bojovat stejně statečně i čestně jako patron rytířů nebo vojáků,“poznamenal. Včera ale řekl, že zahájení jeho tým připravova­l delší dobu a možnost načasování na svatojiřsk­ý svátek využil kvůli shodě okolností. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia