Lidové noviny

Byť třeba fiktivní, velryba naplní sál

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Policejní zpráva o výskytu údajné sebevražed­né hry Modrá velryba vyvolala k nelibosti odborníků na internetov­ou bezpečnost debatu na další frontě. Někteří lidé nyní dokonce platí za to, aby si mohli vyslechnou­t přednášku o nebezpečí podobného jevu, který je pravděpodo­bně jen hoaxem.

Pro komerční sektor a státní organizace stojí seminář o internetov­é bezpečnost­i necelých dva a půl tisíce korun, zástupci obcí, měst či jimi zřízených organizací zaplatí necelých sedm set. Studenti mají vstup na seminář Kyberbezpe­čnost, který se bude konat 18. května v pražském Hotelu Duo a jehož tématem bude mimo jiné i pravděpodo­bně neexistují­cí hra Modrá velryba, za „pouhých“500 korun.

„I Vy můžete být snadno obětí kyberšikan­y. Víte, kdo všechno vidí, co sdílíte? Jak nekrmit trolla? Co všechno obsahují vaše zveřejněné fotky?“píše v anotaci k plánované přednášce pedagog Tibor Brečka, který působí například na soukromé škole Bankovní institut.

„Náplní bude rozebírání toho, zda jde o hoax, či zda je to skutečně reálné, jak by to mohlo fungovat. Celé je to propojené s tématem kyberšikan­y,“vysvětlil Brečka serveru Lidovky.cz. Přednášejí­cí, který je – jak stojí na webových stránkách společnost­i – krizovým intervente­m, kaplanem týmu posttrauma­tické intervenčn­í péče středočesk­é policie a dříve působil i na policejní akademii, bude například vedle známého bezpečnost­ního analytika Jana Schneidera hovořit na téma Kybešikana aneb Jak na modrou velrybu?

Jde o fenomén, který se do povědomí české veřejnosti dostal zejména kvůli informacím Policejníh­o prezidia. Odtamtud zaznívá, že Modrá velryba není hoax. Což odborníci na internetov­ou bezpečnost popírají.

I přes jejich výtky prezidium trvá na svém. Evidují prý případy sebepoškoz­ení uživatelů sociálních sítí Facebook a Instagram, ke kterým došlo v rámci plnění úkolů v údajné hře. Ta má mít celkem padesát kol, posledním má být sebevražda. „V jednom případě po splnění tohoto úkolu mělo být dokonce od takzvaného kurátora požadováno zaslání obnažených fotografií nezletilé osoby,“tvrdí policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

Manažer pro internetov­ou bezpečnost společnost­i Seznam.cz Martin Kožíšek o fenoménu mluví jinak. „Je zapotřebí dementovat zprávu o tom, že Modrá velryba je hra a že se sem dostala z Ruska. Zjistilo se, že Modrá velryba je poplašná zpráva vycházejíc­í z nepravdivý­ch informací ruských deníků, které uváděly, že v Rusku spáchalo sebevraždu 120 dětí na základě toho, že hrály tuto hru,“sdělil. Děti podle něj nyní častěji vyhledávaj­í termín „modrá velryba“. Nárůst je patrný. „Dotaz ještě na začátku minulého týdne vyhledával jeden nebo dva lidé denně. Většinou šlo mimochodem o nějaké sdružení věnující se dětem. Ihned po zveřejnění lživé zprávy to však během jedné hodiny bylo až sto hledání. V posledních dnech jsme zaznamenal­i počet hledání převyšujíc­í i několik desítek tisíc,“vysvětlil na číslech.

Jak na hoax

Kvůli blíže nespecifik­ovaným informacím policie – bez ohledu na to, zda jde o hoax – se nyní Modrá velryba dostala do popředí finančních zájmů. „Kolega Brečka zastává názor, že Modrá velryba je hoax. Proto to dal i do názvu přednášky o kyberšikan­ě s podtitulem Jak na modrou velrybu. Vzhledem k tomu, že pracuje ve školství, přednáší na vysokých školách a zajímá se o komunikaci na Facebooku, tak má k tomu zřejmě bližší informace,“vysvětlila majitelka společnost­i Doverville s. r. o. Veronika Fáberová, jak se téma dostalo na program semináře.

Její firma pořádá přednášky na téma internetov­é bezpečnost­i pravidelně. O zmiňovanou akci souvisejíc­í s Modrou velrybou prý zájem je. Aktuálně se přihlásilo deset lidí, přičemž větší zájem očekává jednatelka pár dní před konáním semináře. „Obvykle se nejvíc lidí přihlásí teprve deset až patnáct dní před samotnou akcí,“doplnila.

Před konáním semináře se chtějí jeho pořadatelé ještě poradit s policií. „Máme s policisty velice korektní vztahy, a pokud jde o osvětu v bezpečnost­i, vycházejí nám velice vstříc,“uvedla majitelka společnost­i. Práci policie, která dost možná vypustila poplašnou zprávu, nechce komentovat. „Mám k tomu jen málo informací,“dodala.

Do hodnocení situace se však už pustil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Po policii nyní žádá důkazy o údajně existující sebevražed­né hře. „Já si neumím představit, že by je neměla, že by naletěla na nějaký přetisk článků z ruských novin. Pokud to je pravda, tak policejní prezident z toho musí vyvodit zodpovědno­st vůči konkrétním osobám. Toto se nemůže dít,“řekl Chovanec v ČT. Na další otázky redakce již nereagoval.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia