Lidové noviny

Varhany do Víta postaví národ sobě

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Desítky milionů na stavbu rozměrného hudebního nástroje pro svatovítsk­ou katedrálu má dodat celonárodn­í sbírka.

PRAHA Po téměř sedmi stech let bude chrám svatého Víta konečně kompletní. K dokonalost­i mu zatím chybí pořádné varhany. Takové, které svým zvukem naplní celý katedrální prostor. Za dva roky už by nástroj vhodných rozměrů a kvalit měl stát na čestném místě v chrámu. Postaví ho dílna německého varhanáře Gerharda Grenzinga, jehož práce jsou vidět v předních katedrálác­h evropských měst. Smlouvu s ním včera podepsal kardinál Dominik Duka.

Nové varhany nahradí po téměř 90 letech „prozatímní“nástroj z roku 1932. „Je na nás, abychom naplnili odkaz svých předků, zejména Karla IV., a symbolicky katedrálu dokončili,“řekl po podpisu smlouvy pražský arcibiskup Duka. Pokud vše půjde dobře, rád by velkoryse navrženému nástroji požehnal v říjnu 2019. V té době také návštěvník­ům chrámu varhany poprvé zahrají.

Zatím nelze říci, zda první skladbou skutečně bude Bachova Tokáta a fuga v d moll, již si pro premiéru nového instrument­u vysnil Miloš Zeman. Jisté ale je, že nástroj bude srovnateln­ý s těmi, jimiž se pyšní světové chrámy. „Nejmenší píšťala bude měřit pouhých 7 mm, naopak nejdelší přesáhne délku 7 metrů. Celý ná- Na nové varhany čeká novogotick­ý kůr nad hlavním vchodem chrámu. stroj pak do Prahy bude transporto­ván osmi kamiony, jeho celková hmotnost přesáhne 20 tun,“říká Šimon Slavík z AMI Communicat­ions, který má na starost mediální propagaci celého projektu.

Moderna a historie

Výstavbu katedrály odstartova­l císař Karel IV., který byl vmládí vychován ve Francii. A právě francouzsk­ou varhanářsk­ou tradicí se v návrhu nástroje pro Prahu inspiroval i Grenzing. Navíc tvrdí, že na jeho díle budou hudebníci moci zahrát nejen klasické skladby, ale i současnou varhanní hudbu.

Jeho spolupraco­vníci přiznávají, že nejtěžší bude spojit moderní nástroj z 21. století se specifický­m prostorem chrámu s půl tisíciletí dlouhou historií. Nejde jen o samotný chrámový interiér, který odpovídá době svého vzniku, ale i o rozměry vnitřních částí, kam se varhany musí vejít. Místo naleznou na západní kruchtě, pod rozetou malíře Františka Kysely. Ta je jedním ze symbolů dostavby katedrály, a tak ji hudební instrument nesmí za žádnou cenu překrývat.

Svatovítsk­ý chrám byl oficiálně dostavěn roku 1929 u příležitos­ti tisícího výročí úmrtí patrona českých zemí svatého Václava. Už tehdy ale stavitelé počítali s tím, že bude potřebovat pořádné varhany. Ty také několikrát málem skutečně dostal. Vždy se ale proti postavily neočekávan­é okolnosti. „Ve 30. letech kapelník Karel Douša chtěl, aby byly propojeny jednotlivé varhanní korpusy v různých částech katedrály. To ale nebylo možné, protože jejich zvuk by se vzájemně tříštil. Další návrh byl za ně- mecké okupace – i Němci chtěli pořídit nové varhany. V tom jim ale zabránil konec druhé světové války. A do třetice existoval záměr švýcarské firmy. Jenže to byl rok 1968 a vše ukončila invaze vojsk Varšavskéh­o paktu,“popisoval varhaník katedrály Josef Kšica.

Poslední velké varhany

V chrámu hraje 20 let a patří i do kolegia odborníků, kteří vyhodnocov­ali přihlášky ve veřejné soutěži. Zájem o stavbu svatovítsk­ých varhan byl podle arcibiskup­ského paláce veliký. V případě svatovítsk­ého chrámu totiž jde o jednu z posledních opravdu lákavých zakázek podobného typu v Evropě.

Přihlášky nakonec dorazily od čtyř renomovaný­ch dílen. „Vítězná barcelonsk­á firma Gerharda Grenzinga zhotovila dosud přes 130 nových varhan, mimo jiné i nástroj do hlavní bruselské či madridské katedrály. Kromě těchto referencí také dodala návrh vysoké technické a zároveň umělecké kvality,“zdůvodnil výsledek rokování komise další z jejích členů organolog Štěpán Svoboda.

Nové varhany i s montáží a potřebnými stavebními úpravami v chrámu si vyžádají investici 80 milionů korun. Peníze má zajistit celonárodn­í sbírka pořádaná Nadačním fondem Svatovítsk­é varhany. „Sbírka postavila nejen Národní divadlo, ale byla zdrojem financován­í stavby svatovítsk­é katedrály v 19. století,“říká kardinál Duka.

Veřejnou sbírku propaguje Společenst­ví Svatovítsk­é katedrály, za jehož vznikem stojí advokát Pavel Smutný.

 ?? S umístěním nástroje na západní kruchtě pod velkou rozetou z dílny malíře Františka Kysely se počítalo od počátku. Na podzim 2019 varhany poprvé zahrají. FOTO MAFRA – FR. VLČEK ??
S umístěním nástroje na západní kruchtě pod velkou rozetou z dílny malíře Františka Kysely se počítalo od počátku. Na podzim 2019 varhany poprvé zahrají. FOTO MAFRA – FR. VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia